Следоперативния период след пункция на простатната жлеза най-често се характеризира с отсъствие на някакви усложнения.

Но при несъблюдаване на всички препоръки на лекуващия лекар все пак такива могат да възникнат.

Пункция на простата /биопсия/ - това е процедура, която се извършва с цел откриване на рака на простата или за уточняване на стадий на онкологичния процес.

Показания и противопоказания

Основните показания за извършване на пункция са:

• Откриване на хипоехогенна област в простатната жлеза при провеждане на ултразвуково изследване;
• Превишаване на нормата на простатния специфичен антиген – ПСА;
• Установяване на уплътнение в простатата при палпация на ректалната област;
• Нарастване на нивата на ПСА;

ПСА – това е маркер за рак на простатната жлеза, позволяващ откриването на заболяването в най-ранните етапи.

Относителните противопоказания за извършването на манипулацията са остър простатит, възпалителен процес в правото черво, кръвотечение от ректума и др.

Процедурата може да бъде осъществена след отстраняване на всички гореизброени състояния.

Методики за извършване на биопсията

Тъй като тази процедура е слабо болезнена, най-често се извършва без обезболяване.

В клиничната практика се различават следните методи за нейното извършване:

• Пункция на простатата при палпационен контрол. Този способ за вземане на биоматериал към днешния ден практически не се прилага;
• Мултифокална биопсия под контрола на ултразвукова диагностика. Най-често се използва тази методика. Материалът на биоизследването се взема от 12 точки;
• Сатурационна биопсия – този метод се смята за най-информативен;

Последствия и усложнения след пункция на простата

Състоянието на пациента не се променя след тази процедура. Но след приключване на манипулацията е желателно някой от роднините или близките да отведе пациента до дома.

До края на деня той трябва да избягва всякакви физически натоварвания. Секс може да прави след 1 седмица. На следващия ден вече може да се завърне към обичайния ритъм на живот.

След пункция на простатната жлеза понякога могат да възникнат и да се появят временни усложнения като:

• Кръв в урината или от правото черво;
• Затруднения при уриниране;
• Кръв в спермата – може да се появява в рамките на 1-2 седмици;

Най-сериозните обостряния са остро задържане на уриниране – може да се наложи поставянето на катетър, развитие на простатит в остра форма – лекува се чрез прием на антибактериални лекарствени препарати.

При строго съблюдаване на всички препоръки на лекаря-уролог, тежки усложнения възникват много рядко. Ако пък са възникнали такива е необходимо спешно да се потърси лекарска помощ.

Пункцията на простатата действително е доста неприятна процедура и именно поради тази причина се назначава при наличие на показания за извършването ѝ, когато останалите методи за диагностика на заболявания на този органи, и най-вече онкологичните такива, не са достатъчно информативни.

Препоръчително е, ако лекар-уролог назначи подобна процедура пациентът да поиска второ мнение, дали действително се налага или лекуващият специалисти има комерсиални цели, макар и тази диагностична дейност да влиза в списъка на заплащаните от НЗОК, въпреки обещанията на министъра на здравеопазването, че лечението на онкологичните заболявания ще бъде изцяло безплатно за пациентите.

Но в повечето случаи това е свързано с прекалено дълго чакане за извършване на необходимите процедури и унизително отношение на персонала на лечебните заведения, въпреки и без това сериозно разклатеното психическо и физическо здраве на хората с подобни тежки заболявания.