Много майки се присмиват, когато някой каже, че майчинството е период на отпуск или прекрасна възможност за отдих.

И проблемът не е само в тоталната липса на време за себе си и за половинката. А в това, че по време на майчинство е възможно да си създадем някои не съвсем полезни навици, които може да си останат и в бъдеще, ако не вземем мерки и се справим с тях.

Какви са тези навици и как да не ги допускаме

Периодът на майчинството условно може да се раздели на два етапа – края на бременността, 45 дни преди раждането, и след появата на детето на бял свят. В зависимост от етапа тези навици се променят.

Прегърбване

Прегърбването по време на бременност – това е обичайно състояние, предвид факта, че по това време майките изпитват болки в кръста, особено когато коремът вече е доста голям.

И за да се минимизират тези неприятни усещания, жената започва да се изгърбва.

В периода след раждането този навик не изчезва от само себе си. Майките често носят детето на ръце, а някои също така усърдно го дундуркат. Дългото носене на детето, макар и да не е много тежко, е доста трудно.

И за да се преразпредели натоварването, жената си превива гърба. Този навик може да доведе до сколиоза. А това заболяване се отразява неблагоприятно на всички системи на организма, като се започне от главоболие и се стигне до проблеми с кръвообращението на вътрешните органи.

Решението е да помолим най-близките да ни помагат. В никакъв случай не трябва да се отказваме от тази помощ.

Старайте се да откриете най-удобното положение за общуване с детето. Не забравяйте за възможността за консултация с ортопед, в случай на проблеми с гърба.

Разбира се, първо трябва да се мине през личния лекар, който да даде направление, за да не се налага да си плащате прегледа в пълен размер, при положение че редовно сте си внасяли здравните осигуровки или са ви удържани от трудовото възнаграждение.

Спане на пресекулки

Този навик се появява след раждането на детето. Това е естествено, тъй като режимът на новородените деца е хранене на практика на всеки 3 часа.

Майката е принудена да не спи през цялата нощ, затова трябва да си доспива по друго време.

Този навик може да се запази, докато детето стане на 3 години. Единици са младите майки, които могат да се похвалят с пълноценен 8-часов сън.

Сънят е един от основните процеси, осигуряващи възстановяването на организма, затова не трябва да оставаме без него в името на грижите за детето.

Не обръщаме внимание на себе си

Жените понякога до такава степен се фокусират върху бебето, че забравят да се грижат за себе си.

Този навик трябва да бъде изкоренен в зародиш, тъй като до нищо хубаво няма да доведе. За сметка на това може да дестабилизира отношенията с половинката.

Липсата на интерес към себе си – не означава само неподдържан външен вид. Това се случва, когато жената престане да обръща внимание на своите интереси, хобита и напълно се потапя в ролята си на майка.

От гледна точка на психолозите, това е неправилно, не трябва периодът на грижите за малко дете да се превръщат в нещо необичайно.

Какво да правим

Времето минава, детето ще порасне и ще се отдели от родителите, затова не трябва да пренебрегваме себе си. Затова, за да има у дома хармония и детето да расте щастливо, помислете първо за себе си, а всичко останало ще се подреди.

Невнимателно отношение към себе си може да се отрази неблагоприятно и на здравето. Възможно е просто да не обърнете внимание на някои симптоми, приписвайки ги на умора или на недостиг на време.

Не забравяйте за профилактичните прегледи, които ви се полагат по здравна каса, които включват най-малко една пълна кръвна картина и електрокардиограма.