Дивертикул на Мекел днес се смята за един от най-разпространените в стомашно-чревния тракт. При повечето хора този порок през целия живот е с безсимптомно протичане.

Понякога може да доведе до усложнения, сред които чревна непроходимост, стомашно-чревно кръвотечение, перфорация на чревната стена и т.н.

Какво е това дивертикул на Мекел и защо възниква

Причини за възникване на дивертикул на Мекел

Дивертикул на Мекел – това е патологично издуване, което е с формата на торбичка и се разполага в областта на тънкото черво – илеума.

По своята същност това образувание е вроден порок на развитието. Днес няма единно мнение дали следва да се премахват безсимптомните дивертикули. Обикновено хирургична интервенция се извършва само при възникване на усложнения.

Такава аномалия имат приблизително 2-3% от децата. При момчетата се открива по-често, отколкото при момичетата. Статистиката показва, че различни усложнения при това патологично състояние възникват само в 4-5% от случаите, в 95% от тях е с безсимптомно протичане.

При приблизително половината от децата с усложнен дивертикул на Мекел клиничните проявления манифестират на възраст до 10 години.

Понякога може да се прояви и в зряла възраст, предимно след 30 години. При развитие на усложнения и своевременна хоспитализация в хирургично отделение прогнозата обикновено е благоприятна.

Изключение са случаите, когато медицинска помощ се търси твърде късно.

Дивертикул на Мекел – това е аномалия, формираща се във вътреутробния период. Плодът има жлъчен проток, който функционира в първите месеци на неговото развитие.

При обичайни условия в 3-5 месец на бременността жлъчният проток атрофира. Ако към момента на раждане на детето това образование не е зараснало и се е запазило, се образува дивертикул.

Патологичното състояние понякога се съчетава с недоразвитост на хранопровода или на ректума, а също и с различни пороци на развитието.

Симптоми при дивертикул на Мекел

В повечето случаи това патологично състояние се открива случайно по повод друг проблем или през целия живот остава скрито.

Клиничната картина при дивертикулит на Мекел възниква в случай на развитие на усложнения. Най-често усложнение е чревното кръвотечение. Понякога в стената на патологичното издуване се откриване жлезист епител на стомаха, образуващ солна киселина, което способства за образуване на язви. От тези язви се обуславя и чревното кръвотечение.

Основен признак е тъмният цвят на фекалните маси. Освен това детето може да се оплаква от слабост, световъртеж и т.н.

Още едно разпространено усложнение е възпаление на дивертикула. В този случай децата се оплакват от силна болка в корема, локализираща се около пъпа.

Задължително се присъединява гадене, повишава се телесната температура. При това състояние всички симптоми сочат за остър апандисит. Изключването на апандисита обикновено става по време на операция.

При възникване на чревна непроходимост клиничната картина включва пристъпи на гадене и повръщане, силна болка в корема, нарастващ интоксикационен синдром.

Съществуват и други възможни усложнения при това патологично състояние, но се срещат по-рядко.

Диагностика и лечение на болестта

Поставянето на диагнозата е трудно. Преди хирургична интервенция се открива в не повече от 10% от случаите. Планът за изследване може да включва:

  • Ултразвуково изследване;
  • Обзорна и контрастна рентгенография;
  • Компютърна томография;
  • Биохимично изследване на кръвта.
  • Изследване на изпражненията за скрита кръв.

През 2017 г. са публикувани резултати от изследване, целта на което е изучаване на резултатите от диагностика и лечение при усложнени форми на дивертикул на Мекел.

Установява се, че най-точен метод за диагностика е лапароскопия, останалите допълнителни методи, сред които компютърна томография, ултразвуково изследване, дават възможност да се открият само усложнения.

В миналото се е спорело дали е необходимо дивертикулът да се отстранява при безсимптомно протичане.

Ако се развият усложнения, хирургична интервенция е препоръчително да се проведе в кратки срокове.

Днес се разграничават 2 основни техники – премахване на патологичното издуване или сегментно премахване на тънкото черво.

При развитие на възпаления в областта на дивертикула е възможно да се назначат антибактериални препарати, мероприятия по дезинтоксикация, противовъзпалителни препарати и т.н.