Изкуственото оплождане е многоетапен и продължителен процес, включващ процедурата пункция на яйчниците, поради тази причина на много пациентки ги интересува въпросът, опасен ли е сексът след такава манипулация.

Специалистите са убедени, че през целия период на лечението жената трябва да прекрати всякакви физически натоварвания и секса.

Да стане майка е естествено желание и потребност на всяка жена. На помощ на тези, на които им е поставена диагноза „безплодие“, идват най-новите методи на репродуктивната медицина, след които може да се очаква настъпването на бременност.

За най-ефективни методи за смятат оплождането „ин витро“ и ИКСИ – инжектиране на сперматозоид с цитоплазмата на яйцеклетката, като един от етапите е вземането на яйцеклетки от яйчниците.

Ако семейната двойка е решила да се възползва от технологията на изкуственото оплождане, е необходимо да бъде подготвена за продължително лечение и частична промяна на начина на живот.

Подготовка за пункция на яйчниците

Първо двамата партньори е необходимо да се откажат от вредни навици като тютюнопушене и употреба на спиртни напитки. Мъжете след началото на лечението следва да ограничат посещението на сауни или вземането на горещи вани.

Това се дължи на факта, че повишената температура се отразява неблагоприятно на фертилността на представителите на силния пол, тъй като тестисите прегряването е изключително вредно – трябва да се взема предвид при избор на долно бельо, дрехи, спални принадлежности.

Също в този период е по-добре да се отложат заниманията със спортовете, които са травматични за срамната област – колоездене, борба. Мъжете не трябва да влизат в контакт със строителни химически материали, рентгенови лъчи, с болни хора.

Жените за успешна пункция трябва да забравят за строгите диети и изнурителните спортни занимания. Храненето трябва да бъде здравословно, балансирано, като задължително трябва да съдържа продукти с полезни растителни мазнини.

Лекарят може да препоръча прием на мултивитамини или отделно на фолиева киселина. Трябва да се премине към поносима физическа активност, след която се оправя настроението и се подобрява външният вид, поради тази причина и сексът през това време се приветства.

Защо не трябва да се прави секс след пункция на яйчниците?

На първия етап от лечението организмът на жената е подложен на огромно натоварване след прием на хормонални средства, насочени към съзряване на няколко яйцеклетки.

През този период сексът понякога предизвиква разпукване на фоликул и нарушаване на функцията на яйчниците. Мъжете не трябва да правят секс, за да могат да дадат достатъчно качествена сперма.

Въздържанието по-малко от 2 дни е възможно да стане причина за по-голям процент незрели сперматозоиди. Но следва да се има предвид, че след 8 дни вече се смятат за стари.

Етап на пункцията на яйчниците е минимално инвазивна оперативна интервенция, поради тази причина след нейното завършване се налага пълен покой за възстановяване преди следващата процедура по имплантация на оплодена яйцеклетка. След нейното пресаждане в първия месец жената трябва да е особено внимателна.

Възбуждането и оргазмът могат да навредят на ембриона в матката, като се постави под заплаха целият процес на лечение.

Но след като гинекологът определи на колко седмици е бременността, могат да се започнат по-интензивни физически натоварвания, включително и секс. Тъй като всеки организъм е индивидуален, препоръки се дават на всяка пациентка индивидуално.