Пролетта най-накрая дойде, а повечето от нас са все в лошо настроение и имат проблеми със съня?

Пролетната депресия неслучайно се свързва с недостиг на витамини и други полезни вещества, но има храни, които има смисъл да предпочитаме през това време от годината.

1. Шоколад и ядки

Ядките, особено фъстъците, са източник нужни за поддържане на добро настроение вещества. Същото се отнася и за какаото.
Колкото повече какао, толкова по-добре – поради тази причина трябва да предпочитаме най-тъмните видове шоколад.

Също така шоколадът въздейства и психологически, особено ако се пие като напитка горещ в облачните и мрачни дни.

В какаовите зърна се съдържа и магнезий, който спомага за понижаване на стреса. Според диетолози пролетно време трябва да консумираме по-често също мед, компоти, горчив шоколад, сушени плодове, особено когато ни се налага да извършваме интензивни физически натоварвания или пък трябва да свършим задачи, които изискват немалко интелектуален труд.

Но важно е да следим тяхното количество да не надвишава 10% от дневния калориен прием, което се равнява на приблизително 50-60 грама сладко дневно.

2. Пилешко месо

В животинските белтъци триптофана е много повече, отколкото в растителните. Освен множеството полезни вещества пилешкото месо способства за укрепване на нервната система, благодарение на витамините от група В.

А в състава на бялото месо влизат също витамините А, С и Е. Яйцата също са много полезни в началото на пролетта, особено на закуска. Не само повдигат настроението, но и помагат за справянето с чувството за глад за дълъг период от време.

3. Плодове

Портокалите, лимоните, грейпфрутът и мандарините тонизират и благотворно влияят на общото състояние благодарение на етеричните масла, които съдържат.

Като източник на триптофан плодовете и зеленчуците надминават гореописаните продукти, тъй като са пълни с витамини, недостигът на които особено остро се изпитва пролетно време.

Вероятно знаете, че плодовете с ярки цветове влияят особено положително на настроението. Но до голяма степен това е плод на самовнушение.

Ефектът плацебо обаче не трябва се изважда от сметките. Още повече, че употребата на плодове е удоволствие, което пък е важно за доброто настроение.

4. Зърнени

За нервната система особено важни са витамините от група В, които човек може да си набави от пълнозърнестите храни, които освен това са и източник на бавни въглехидрати, които са нужни за работата на главния мозък.

Елдата, просото, триците са важни за нормалното функциониране на нервната система и като източник на магнезий.

5. Сирене и щастие

Хормонът на щастието, или серотонинът пряко влияят на настроението, това вещество участва в работата на нервната система, а в организма на човека се образува от аминокиселината триптофан, която не се произвежда в него и трябва да постъпи отвън с храната.

Млечните продукти са достъпни, и същевременно са богат източник на триптофан, а също и на калций, който също е важен за действието на серотонина. Може да се яде извара, да се пие мляко, но особено подходящи са твърдите сирена – тоест кашкавалът.

Триптофанът е също така предшественик на мелатонина – хормон, отговорен предимно за ритмите на сън и бодърстване. Именно поради тази причина ритмите на сън и бодърстване са взаимосвързани.

6. Морски дарове

На практика лидер по съдържание на триптофан може да се смята червеният хайвер, който обаче не е толкова достъпен, затова пък са подходящи мазните видове риба, като евтината копърка и калмарите.