Днес ролята на мобилния телефон в живота на човека е трудно да бъде надценявана.

С това устройство във всеки момент и изключително бързо можем да се свържем със своите роднини или приятели, с колеги по работа или познати, за да узнаем от тях интересуващата ни информация.

И затова всеки потребител на мобилни услуги с пълна увереност може да потвърди, че мобилният телефон е незаменим помощник в съществуването на човека, той е полезен за всеки, който цени своето време и не е склонен да го разходва напразно.

Но освен безбройните ползи от мобилните устройства, те могат и да ни навредят. Например, група американски учени настоятелно препоръчва да се откажем от мобилните устройства. Защо това е така - защото тяхното използване може да навреди на здравето.

Въпреки факта, че за вредите от мобилните телефони е написано много, група от експерти от Националния институт на САЩ за пореден път установи, че използването на мобилни телефони продължава да бъде все така вредно за здравето и то по време на ходене.

И не толкова мобилното устройство, колкото четенето и писането на SMS-съобщения по време на движение – именно извършването на тази дейност нарушава нормалната позиция на тялото и може да промени неговата траекторията по време на придвижването.

До тези заключения учените достигнали след проведен експеримент, в който участниците били 20 доброволци на различна възраст. Тяхната задача се състояла в това да изпълняват не по-малко от 3 дейности.

А именно – участниците в експеримента трябвало, докато ходели да четат съобщенията на телефоните си и незабавно да им пишат отговори. А когато те правили това, учените наблюдавали техните движения.

И резултатът се оказал не много успокоителен – при всички доброволци се наблюдавало изменение на траекторията на движение, забавено ходене и най-страшното е, че участниците изкривявали гръбначния си стълб.

Поради това най-много се засяга опорно-двигателната система и се променя нормалната изправена позиция на тялото.

Но това не е всичко! Оказва се, че от движенията на главата при четенето на електронни съобщения негативно се повлиява още и на вестибуларния апарат.

Експертите твърдят, че в процеса на използване на мобилния телефон човек не гледа пътя, по който се движи, а това е особено опасно най-вече за децата и юношите. И именно тази разсеяност е причина за множество катастрофи по пътищата.

За да се избегнат многобройните, изброени по-горе, проблеми ще спомогне специалното приложение за смартфони, разработено от японския мобилен оператор Docomo.

Според твърденията на разработчиците на приложението при неговата активация четенето на SMS-съобщения по време на ходене и шофиране ще стане невъзможно.

Приложението приема GPS-сигнал и по този фиксира движение. Ако човек поиска да използва своя смартфон по време на ходене, той ще бъде предупреден, че е опасно.