Какво представлява оралният херпес?

Оралният херпес представлява инфекция на устата и устните, причинена от специфичен тип на вируса на херпес симплекс – също наричан тип HSV-1 или тип 1 херпес симплекс вирус. Вирусът причинява болезнени рани по устните, венците, езика, небцето, вътрешната страна на устните, а понякога и по лицето и шията.

Това може да доведе и до проявата на други симптоми като треска и мускулни болки. Някои хора смятат, че гангренните язви се предизвикват от HSV, но това не е вярно. Гангренните язви се появяват само във вътрешността на устата и езика, и по мекото небце, а не по повърхността на кожата.

Има два типа на НSV вируса, наричат се HSV-1  и HSV-2. Тези два типа вируси имат видимо различно ДНК, както и способност да предизвикват орални и генитални лезии. Въпреки това HSV-1  причинява около 80 % от всички случаи на орален херпес и само около 20 % от случаите на генитален такъв.

Докато при HSV-2 е точно обратното – 20 % от случаите на орален и 80 % генитален. Проучванията също така показват, че в около 40 % от случаите на генитален херпес при млади хора и тийнейджъри се причинява от HSV-1, поради по-честото практикуване на орален секс.

Какви са симптомите при орален херпес?

При заразяване с HSV-1 вируса времето от излагането на вируса до появата на първите симптоми е от 2 до 12 дни, като при повечето инфектирани е в рамките на 3-6 дни.

Признаците и симптомите продължават между 2 и 3 седмици, като могат да бъдат придружени със системни симптоми като отпадналост, мускулни болки, раздразнителност и раздразнителност.

  • Болка, парене и сърбеж се усещат на мястото на инфекцията, преди да се появят раните. Понякога тези симптоми се проявяват непосредствено преди появата на раните или мехурите. След това везикулите се спукват и се появяват малки, съвсем леко вдлъбнати в кожата, сиви язви, като кожата около тях е зачервена. Няколко дни по-късно образуват коричка или се олющват и изсъхват и пожълтяват.
  • Рани по устата  – най-силната болка, която предизвикват, се усеща много скоро след появата им. Рани по устата силно затрудняват храненето и пиенето на вода.
  • Раните могат да се появят по устните, венците, гърлото, предната част на езика и по вътрешната страна на бузите или по небцето.
  • Венците могат леко да се подуят, да придобият по-червен цвят и да започнат да кървят.
  • Лимфните възли по врата често се подуват и стават болезнени.
  • При по младите хора и тийнейджърите може да гърлото да стане болезнено и да се появяват плитки ранички и по него, както и сив налеп на сливиците.

Лечение на орален херпес

За треската и болките в мускулите могат да се използват парацетамол и ибупрофен. Има данни, че приемът на парацетамол, може да провокира астматични пристъпи при някои деца, затова родителите трябва да се консултират с личния лекар, преди  използването на медикаменти, които съдържат парацетамол.

  • Приемът на много течности е задължително, за да предотвратите обезводняване.
  • Избягвайте да докосвате раните и всякакъв секрети, които изтичат от тях.
  • При по-леките инфекции лечението може да осъществи изцяло в домашни условия, без да се налага консултация с личния ви лекар. Можете да използвате и природни лекове, за да облекчите инфекцията като гел от алое вера, чай или листа от мента и царевично нишесте.