За ползата от орехите, и за ядките е изписано много. Изследователи от Пенсилвания откриха още една причина да бъдат включени в менюто.

Орехите свалят кръвното на хипертоници

Орехите способстват за понижаване на нивата на кръвното налягане и затова хипертониците трябва да ги похапват редовно. В състава на тези ядки има алфа-линолова киселина, която осигурява необходимият терапевтичен ефект.

Учените успяха да докажат ползата от орехите в експеримент с участието на 45 доброволци, всеки от които страдал от наднормено тегло.

Участниците, всички на възраст от 30 до 65 години, първо спазвали характерен за САЩ хранителен режим, след което били разделени на случаен принцип на 3 групи и започнали да приемат по-малко наситени мазнини.

За алтернативен източник на такива на доброволците от едната група било предложено всеки ден да ядат орехи, а двама други – да получават полиненаситени мастни киселини от други източници.

Назначеният хранителен режим трябвало да се спазва 6 седмици. През това време учените редовно преглеждали участниците, вземали от тях материали за изследване и измервали кръвното.

Оказва се, че хранителният режим, който включва и похапването на орехи, по-ефективно способствал за понижаване на кръвното налягане при хипертоници.

Това според учените означава, че причината не е само в алфа-линоловата киселина, но и в другите компоненти, присъстващи в ядките.

Не само срещу високо кръвно и хипертония

Предходни изследвания показват, че орехите дори потискат развитието на ракови клетки при карцином на дебелото черво, което заболяване се е превърнало в бич за много български семейства.

 Проведените експерименти са в ранен стадий и само въз основа на тях едва ли може да се удостовери антираковият ефект на орехите, но е показателно колко са полезни и защо не трябва да пропускаме да си похапваме.

За силния пол тези ядки допринасят за подобряване на качеството на семенната течност, изследването се провежда с млади здрави мъже, затова при опити за зачеване тези ядки са повече от препоръчителни. Дори е утвърдена дневна доза от една шепа орехи.