Днес кислородът е на върха по брой споменавания в медиите. На фона на пандемията потребността от него от страна на лекари и пациенти е нараснала съществено.

Не са малко хората, които се опитват да се застраховат срещу бъдещи неприятни ситуации и купуват кислород за дома под формата на концентратори, възглавници и дори балони. Дори се заговори за недостиг на кислород в големите лечебни заведения, използването му в повече доведе и до някои рискове. Появиха се съобщения за взривове на кислородна инсталация в големите болници у нас, вследствие на запалена цигара от пациент. 

Струва ли си да си назначаваме сами кислород и да го използваме

В медицината днес се използва широко кислород както чист, така и смесен с газ като хелий – това е необходимо за подобряване на проводимостта през дихателните пътища.

Кога и защо е нужен кислород

Кислородът изначално се използва с медицински цели, за да се повиши неговата концентрация в кръвта. Най-често е необходим при редица хронични заболявания както с остър, така и с хроничен характер. В случай ако разглеждаме най-разпространената към настоящия момент инфекция може да се касае за голям процент увреждания на белите дробове. В резултат на това намалява количеството кислород, което достига до органите и тъканите.

При белодробно увреждане концентрацията на кислород намалява, и затова се назначава чист кислород, за да се подобрят функцията на органите. Организмът се чувства комфортно, когато кислородът в тъканите е в достатъчно висока концентрация.

Когато нивата на кислород се понижени при заболяване, тогава се назначава поддържаща терапия, когато точно се проследява потокът от кислород, който се подава.

Този параметър ежедневно се контролира от лекар въз основа на данните от прегледите и от показателите на измерената сатурация.

Освен при вирусни инфекции кислородна подкрепа за организма може да е необходима при:

  • Бронхиална астма;
  • Хроничен бронхит;
  • Хронична обструктивна болест на белите дробове.

Това са ситуациите, при които най-често е необходимо допълнително да се подава кислород, и човек може да се нуждае от кислород у дома. Касае се предимно за концентратори. Това е специално медицинско оборудване, което се препоръчва за използване в домашни условия от пациенти за подобряване на доставката на кислород към органите и тъканите.

Важно е да се знае, че всеки, който има нужда от кислородна терапия у дома, следва да е на диспансерно наблюдение. Само специалист с лечебна цел може да назначи използване на кислород в домашни условия, да предпише дози и с какви методи за доставка на кислорода ще е най-добре.

Кислород за красота

Повечето от нас са чували, че кислород може да се използва и за разкрасяване за възстановяване на здравето на кожата и прочие манипулации. Следва обаче да се разбира, че здравият организъм сам приема кислород в необходимите му концентрации от въздуха, който ни заобикаля.

В такива случаи е достатъчно за правилната и пълноценна оксигенация на тъканите и органи, сам коригира необходимата му концентрация.

Важно е да се разбира, че при неправилно използване кислородът може да нанесе сериозна вреда на здравето. Чистият кислород е полезен само за тези, на които не им е достатъчно. При здрав човек може да предизвика негативни реакции.

Например, при вдишване въздейства на лигавиците, води до сухота. А ако нарушаваме баланса, увеличавайки тяхната проницаемост, в резултат организмът се оказва беззащитен пред различни заболявания, например, вирусни или бактериални. Затова не трябва изкуствено да понижаваме функционалните способности на лигавиците и да експериментираме с прием на кислород не с лечебна цел.

Опасности от домашния кислород

Важно е да се разбира, че кислородът не е безопасно да се съхранява у дома. Не малко хора са си закупили не само концентратори и възглавници, но и балони с кислород. И тук се крие проблем, тъй като тези вещи следва да използват строго според инструкциите за безопасност  със спазване на техниките за безопасност.

Ако това се игнорира, последствията могат да са изключително неблагоприятни.

Например, до кислородна възглавница може децата да се доберат. Или ако съдът за кислород се окаже в близост до печка или друг нагревателен елемент, е възможно запалване. Възможен е и взрив на балони. Второ, ако внезапно възникне пожар, то на фона на допълнителния кислород ще бъде по-силен и тежък, отколкото би бил без него. Затова и без лекарска препоръка, допълнителен кислород не следва да се използва у дома.

Какви са устройствата за кислород у дома

На първо място това са кислородните концентратори – гумен съд с тръба, чрез която в маска се подава кислород. Възглавниците са с различни размери и обеми. Например, те може да са по 25 или 75 литра.

Кислороден концентратор – това е по-сложно от техническа гледна точка устройство. Това е цял апарат на основата на генератор на кислород. Биват стационарни и портативни варианти. Концентраторите за домашно използване не са особено мощни те произвеждат от 1 до 3 литра в минута. Могат да се използват за създаване на кислороден коктейл или за инхалации с профилактична цел.

Кислородните балони са доста големи, трудно е да се поставят незабележимо някъде у дома. Да, и дозирането на кислород от тях не е толкова лесно.