Повечето от нас имат представа какво представлява менингит, известно е също така, че може да се предизвика от вируси, бактерии или гъбички. Повечето от провокаторите на възпалението на обвивките на главния и гръбначния мозък са напълно естествени обитатели на лигавиците на повечето от нас.

Как можем да предпазим децата от тежък менингит

Преди няколко дни в медиите започна да се разпространява информация за възникване на локално огнище на менингит в детска градина в столицата, като най-тежко мозъчното възпаление се изкарва от малките деца.

За симптоматиката на менингита е характерно сходството с всички други инфекции, за да се открие причинителя на заболяването, трябва да се направи лабораторно изследване, в противен случай не може да се потвърди с категоричност.

Оповестените последно лабораторни изследвания установиха менингококов менингит, при който се вдига висока температура – 39-40 градуса, неразположение, то във всички случаи съпътства фебрилитета, втрисане и отпадналост.

За менингококовата инфекция е известно, че е остро инфекциозно заболяване, провокатор на който е бактерията менингокок, като може да се прояви по следните начини:

  • Безсимптомно носителство;
  • Лека респираторна инфекция, тоест като настинка;
  • Тежки форми на инфекцията – гноен менингит или сепсис.

Диагнозата се поставя по изследване на кръв и гръбначномозъчна инфекция. При някои от децата от столичната детска градина се е стигнало до тежка форма на менингокова инфекция с възможен дори и летален изход.

Симптомите на менингококова инфекция в начален стадий са сходни с тези на острите вирусни инфекции и грип, затова и често се отлага с посещението при педиатър. Прекараната менингококова инфекция може да доведе до последствия за здравето, които са трудно обратими. Сред тях са глухота и загуба на зрение, забавяне в развитието и епилепсия, ампутация на крайници.

Броят на носителите на менингококовите бактерии със стотици пъти превишават броя на заболелите. Обитават най-често носоглътката на човек – всеки от нас е потенциален носител на менингокок.

Според обявените днес данни около 40% от хората в зряла възраст са носители на тези опасни за малки деца бактерии, и могат да се превърнат в източник на инфекция за малчуганите. За тях са част от условно патогенната флора.

Кой е най-вероятно да се разболее

Менингококов менингит може да възникне при всеки човек – дете до 1 г., тийнейджър или възрастен. Менингококовата инфекция е особено опасна за деца, макар и да може да застигне хора на всякаква възраст, най-често се разболяват бебета и деца в ранна възраст.

В повече от 90% от случаите се разболяват деца без явни рискови фактори. Заболеваемостта сред деца до 4 г. е с 22 пъти по-висока, отколкото при възрастните.

Кой и какво може да се превърне в източник на заразяване

Инфекцията може да се предава, както и всяка друга, от човек на човек при кашлица, кихане, целувки, и дори при разговор или чрез използване на прибори за хранене.

Доколкото заразяването става при тесен кръг на общуване, основен източник на инфекция за малките деца са техните родители, братя и сестри, роднини, а също и други деца в ясли и в детски градини.

В столичната детска градина, превърнала се в огнище на менингококов менингит, е установено, че 22-ма души от персонала и останалите деца са безсимптомни носители на менингококови бактерии.

 Това показва, че едни е възможно да съжителстват мирно с бактериите, а при други да предизвика тежка форма на заболяване, която да доведе до сериозни усложнения и дълготрайни последствия за здравето.

Как да предотвратим опасните усложнения на инфекцията

Болестта с вероятността от усложнения може да се предотврати с ваксина. Менингококите се предават по въздушно-капков път от заболял или от носител, в мнозинството от случаите безсимптомен, каквито са повечето от нас.

Ваксината срещу менингококова инфекция може да се прилага още от първата година на детето, но не е включена в имунизационния календар и заедно с останалите ваксини, които са в него. Може да се прилага и при хора на възраст от 9 до 25 г., на които се поставя ваксина срещу човешки папилома вирус.

 У нас се предлага Нименрикс, чийто производител е компанията Pfizer, и е на цена около 90-100 лв.

Както тази, така и останалите, не съдържа живи бактерии. Поставянето при възрастни намалява популацията на бактериите в носоглътката, което допринася за по-ниско бактериално натоварване и съответно намаляване на вероятността от предаване на бактерията към малки деца от родители или тийнейджъри, например. Съществуват няколко вида менингококи, затова трябва да се подбере ваксина, която осигурява имунна защита от всички тях.