Красотата и здравето на косата се състоят от много компоненти. На състоянието на кичурите пряко влияе качеството на оформянето на прическата със сешоар. Ако редовно се пренебрегват правилата за безопасно сушене, е възможно косата да започне да цъфти, силен косопад и други проблеми. Но без сешоар трудно може да се мине – приборът помага за получаване на необходимата форма прическа и за пестене на време. Какви грешки не трябва да се извършват при използване?

Основни грешки при сушене на коса със сешоар

Най-разпространената по време на оформяне – разресване на още мокра коса. Този пропуск в кратки срокове прави кичурите. Преди сушене със сешоар може да се разделя косата на чести пръсти. Едва когато косата изсъхне, може да се разресва. Като ресането трябва да става с четка с редки зъби от краищата към корените.

Още една честа грешка при използване на сешоар е оформяне на прическа с висока температура. Да, приборът може да се пусне на максимална мощност, но само в началото на процедурата, когато косата е още влажна. След това е необходимо температурата да се понижи, за да не се изсуши прекалено косата. Процесът трябва да се завърши със студено сушене. При редовно използване на сешоар е необходимо да се търси модел с няколко режима. В идеалния случай приборът може да има снемаеми приставки – насочващи или свиваща се към края перка и дифузор.

Често жените използват при сушене на косата само насочваща приставка. И неслучайно – приставката-дифузор помага за получаване на леки вълни, допълнителен обем. Необходима е при грижа за косата. За постигане на желания резултат е необходимо да разделим косата на зони, да нанесем пяна или мус с движение от корени към краища и да ги изсушим.

За да сияе косата от здраве, е необходимо да ограничим използването на сешоара. След миене е необходимо по-често да оставяме косата да изсъхва по естествен път. Но не е необходимо да завиваме косата с хавлия или да използваме тюрбан за сушене. Затова под негова тежест могат да се увредят космените фоликули. По-добре е просто косата да се подсуши с хавлия от микрофибър от корените до краищата.

Как правилно да държим сешоар при оформяне на косата?

За запазване на здравето на косата е необходимо да се държи сешоара на достатъчно разстояние – около 20 см. Ако държим прибора твърде близо, то тази прическа ще пресуши кичурите. А на голямо разстояние косата ще съхне дълго.

За да не развали прическата, насочващата приставка е необходимо да се суши от корените до краищата. Приставката трябва да се полага под остър ъгъл по отношение на кичурите. Спазването на тази елементарна хитрост помага за затваряне на кутикулите на горния слой на всеки косъм. Докато сушенето по направление на растежа на косата води до разслояване, сечение на връхчетата.

Приборът е необходимо да се държи в лявата ръка, а четката в дясната. Така може бързо да се изсуши косата, да се придаде на прическата необходимата форма. А за да не разочарова резултатът, четката трябва да се подбира без грешки, дърво или пластмаса. Изделията трябва да се разделят на косъмчета и да не се нагряват под горещ въздух като металната четка.

След сушене на кичури на висока и средна температура е необходимо да се провери дали е изсушена основната маса на косата.