Темата за сънищата отдавна интересува човечеството. Съществуват много теории за произхода на съновиденията. Прагматици и учени ги обясняват с постоянната мозъчна функция. Хората виждат в сънищата знаци, вест от близките, които вече ги няма до тях. За феновете на гадания и екстрасенси са създадени специални съновници, които помагат да разберем какво означават сънищата. Детето страда от кошмари и се радва на весели нощни приключения, плаче и се смее на сън. След като се събуди, невинаги се разбира какво се случва. Как родителите могат да помогнат на детето да разбере какво е сънувало?

От каква възраст децата започват да виждат сънища?

В късните срокове на бременността в утробата на майката бебето основно спи. При още неродени и новородени деца бърза фаза на съня отнема приблизително, затова теоретично могат да виждат сънища. Децата се усмихват на сън, свиват юмручета, гримасничат. Възможно е да видят някакви образи и картинки.

Сънят при кърмачетата често се прекъсва. Цикъл на съня при възрастен човек продължава 90 минути. При преминаване на фаза от бърз в бавен сън, детето може да заспи само. Но най-често може да е необходима помощ от майката – за да нахрани, да прегърне, да спи приспивна.

На възраст приблизително 2-3 години децата започва да спят крепко и да запомнят сънищата си. Можете да попитате вашият син или дъщеря какво вижда веднага след събуждане какво са видели. Ако стават в добро настроение, не плачат и не се събуждат през нощта, това означава, че лошите сънища не ги безпокоят.

Какво трябва да правят родителите, за да не сънува детето кошмари?

Родителите трябва да се отнасят сериозно към всички емоции, които демонстрира детето през нощта или в момента на събуждане. Ако малчуганът плаче, крещи, не може дълго да се съвземе, страда от лунатизъм или нощно напикаване, то това е повод да се обърне невролог.

Спазване на дневния режим е удобно не само за родителите – майката знае кога има свободно време и да си свърши домакинската работа, да играе и да се разхожда с детето, да общува с мъжа. Полза има и за детето. Чувство за стабилност и постоянството, помага за преживяване на стреса. Посещение на лекар, травма, конфликт натоварва система. Обичайните домашни ритуали – вкусна вечеря, къпане в топла вана, четене на любима книга, помага за връщане на душевно равновесие.

За да не сънува детето кошмари, родителите могат да помогнат на детето да се отпусне, преди да ги сложат да спят. Час преди съня е по-добре да се изключат активните игри и гледане на телевизия, да не се говори силно, да не танцува и да скача. Може да се отдели време на творчески занятия – рисуване, събиране на мозайки, пластилин. Игрите в банята облекчава мускулното напрежение, дават усещане за приятна умора и сънливост. Добрата приказка задава нужната тема за сън.

Взаимовръзка на съновидения и фантазии на детето

Хората, които сънуват красиви сънища, често притежава добра фантазия. Към писатели и художница, образите за произведения често идват, когато спят. Учени, математици виждат научните открития на сън.

По време на сън протича преработка на информация и натрупан опит. Утрото е по-мъдро от вечерта – така казват. Детето често само разказва какво е видяло и какво е правило, когато е спало. Когато детето не помни всичко, то може да му се предложи да измисли детайли.