Китайският коронавирус може да се предава чрез фекалии, предупреждават китайски учени. Те установили РНК на вируса в изпражненията на болни.

Това предположение следва да бъде потвърдено и затова изследователите препоръчват да не се пренебрегва хигиената в такъв случай.

Как от досег с фекалии е възможно заразяване с коронавирус

Обръща се внимание, че при инфектираните с коронавируса пациенти сред ранните симптоми в 10-20% от случаите се среща диария. Изследователите предполагат, че освен по въздушно-капков път вирусът може да се предава и чрез фекалиите.

Анализът на изпражненията на хоспитализирани показва, че в тях се съдържа РНК на вируса. Съществува вероятност вирусът да се предава по фекално-орален път, потвърждава китайски професор.

Попадайки в храносмилателната система на човек, може да се размножи и при изхождане да влезе в контакт с ръцете.

Рано или късно вирусът се озовава в ръцете на други хора, а след това попада и в устната кухина.

Също при почистване на тоалетната вирусът може да се разпространи чрез частиците вода, които се разнасят, което излага на опасност, намиращите се в близост хора. Освен това може да се отложи по околните повърхности, кожата и на дрехите.

Сега на дневен ред идва дезинфекцията на тоалетните. Санитарните възли, които се използват от заразени с коронавирус, е необходимо да се дезинфекцират, а самите тоалетни, трябва добре да се проветряват.

Някои учени обаче се съмняват, че вирусът наистина може да се предава чрез фекалиите. Резултатите от изследванията показват само, че може да съществува и да се размножава в стомашно-чревния тракт.

Защо е необходима много добра дезинфекция на тоалетните

Предава ли се чрез фекалиите или се разпространява чрез частиците вода, необходими за епидемиологични изследвания за потвърждаване на този факт. Но се подчертава, че спазването на хигиенните норми е важно във всеки случай.

Следите от коронавируса във фекалиите са установили и американски изследователи. Те са изследвали мъже, неотдавна върнали се от Ухан. Те добавят, че наличието на РНК на вируса във фекалиите не трябва да се приравнява на възможността за разпространение чрез тях.

Доскоро обаче възможността вирусът да проникне във фекалиите не беше известна.

При избухване на епидемията от атипична пневмония през 2003 г. е установено, че вирусът във фекалиите остава активен до 4 дни.

Тогава заради проблеми с канализационната система от вируса пострадали жители на китайски жилищен комплекс, в един от блоковете броят на заразените достига 41%.

Над 75 000 заразени с коронавирус, официално малко над 10 000

Китайски учени оценяват броя на хората, заразени с коронавируса, на 75 000 души. Потвърдени са само 10 000 случаи на заболяването, но реалните стойности може да са много по-високи.

Очевидното разминаване между моделираните оценки за инфекцията и фактическото количество на потвърдените случаи на заболяването може да се дължи на няколко фактора.

Времевият интервал между заразяване и поява на първите симптоми, забавяне на лечението на заразените, а също и време, необходимо за потвърждаване на случаите с помощта на лабораторни тестове, могат да повлияят на отчетността.

Всеки носител на вируса средно може да зарази 2-3 души, отбелязват изследователите.

Затова не е изключено епидемията вече тихо да се разраства в различни градове и след няколко седмици да бъдат разкрити нови епидемични огнища.

Потенциалните центрове на епидемията могат да станат градове в други държави, които имат оживени транспортни връзки с Китай.

Преувеличена смъртност от вируса, но опасността да не се пренебрегва

Ако новите изчисления са верни, това означава, че смъртността от вируса е силно преувеличена, смятат изследователите. Но не е нулева и допускането на разпространението на вируса не е необходимо.

В Тайланд същевременно са подбрали оптимален способ за лечение на коронавируса – смес от препарати за грип и ХИВ спаси 71-годишна жена, която я отърва от вируса за 2 дни.

Лекарите използвали противогрипен препарат оселтамивир с лопинавир и ритонавир – лекарства, които се прилагат при антиретровирусна терапия.

Само след 12 часа изтощената жена успяла да седне в леглото, а след 48 часа лекарите вече не откривали следи от вируса в нейния организъм.

Сега здравното министерство на Тайланд очаква резултати от изследвания. Ако се потвърди ефективността на тази схема на лечение, така ще може да се постигне значително облекчаване на състоянието и да се избегнат множество смъртни случаи.