Кърменето е изключително важно през първата година на детето. Има ситуации, когато няма възможност то да се кърми, като се полага непосредствено на гърдата.

В този случай младата майка се изправя пред избор – да си цеди кърмата или да дава на мъника адаптирано мляко.

Всички специалисти са на мнение, че при липса на противопоказания за кърмене, а те не са толкова много, за предпочитане е детето да суче от мама, а не да се храни от биберон с изцедена кърма.

Кърмене с изцедено майчино мляко – кога е необходимо

Житейските ситуации, които препятстват кърменето, са най-различни. В този случай идеален изход от създалите се трудности може да е временно или постоянно хранене на детето с изцедена кърма.

Най-често този тип хранене е приложим в следните ситуации:

 • Детето не може да се положи на майчината гръд, заради проблеми с неговото здраве или заради особености в структурата на млечната жлеза на майката.
 • Майката и детето са временно разделени, заради хоспитализация, работни ангажименти, учене или командировка.
 • Нежелание на майката да дава на детето да суче – по всякакви причини, от вазоспазъм до депресия.
 • Желание на детето да се кърми по строг режим с определено количество кърма.

Навярно във всяко семейство има необходимост майката да отиде някъде по работа за по-дълго и да остави детето на някой от роднините.

У нас обаче майчинството до 1 година на детето е платено в размер на 90% от осигурителния доход на майката 24 месеца преди излизането в отпуск за раждане и отглеждане на дете.

Затова ако майката е имала добре платена работа, преди да излезе в майчинство, то може да не мисли за служебни ангажименти, докато детето стане на 1 година и съответно има възможност да го кърми.

Все пак ако се наложи майката и детето да се разделят, то идеален вариант в такъв случай е храненето на мъника с изцедена кърма.

Ако раздялата е за кратко кърма може да се изцеди вечерта, преди майката да тръгне. Но в ситуациите, когато детето трябва да се храни повече време без мама, то е необходимо създаването на домашна банка за кърма.

Изцедено мляко – не е толкова добре, колкото от гърдата

В какво се крие уникалността на състава на кърмата? Защо е невъзможно да се пресъздаде по изкуствен начин в адаптираното мляко?

В състава на майчиното мляко има не само белтъчини, мазнини, въглехидрати, но и витамини, микроелементи, също така хормони, ензими, защитни антитела, полезни бактерии, пребиотици, различни биологично активни вещества.

Кърмата способства за правилно колонизиране на чревната микрофлора. Съставът на майчиното мляко и до днес не е добре проучен. Учените правят нови удивителни открития, които показват колко е уникално.

Променя ли се състава на кърмата след изцеждане? Как на състава на млякото влияе замразяването и нагряването? Не се ли влошава качеството му?

Какво показват съвременните изследвания?

 • При пастьоризация не се променя концентрацията на мастноразтворимите витамини – А, D, E, но се понижават нивата на някои разтворими във вода – С, от група Б и др.
 • При замразяване в млякото се понижават леко нивата на калций и калий.
 • При пастьоризация, охлаждане и замразяване не се променят нивата на триглицеридите и каротиноидите с изключение на лутеина – концентрацията му се понижава. Лутеинът играе много важна роля във физиологията на зрението.
 • Не е установено значимо изменение в активността на ензимите на изцеденото мляко при понижаване на температурата. Но при замразяване до -20 градуса протича частична хидролиза на мазнините.
 • Активността на повечето защитни фактори на кърмата леко се понижава, но остава на достатъчно ниво след замразяване и нагряване.
 • При съхранение на изцедена кърма се понижава нейната антиоксидантна активност.
 • При правилно и продължително съхранение на млякото не се наблюдава увеличаване на бактериалните клетки, което позволява изцедената кърма да се определи като качествен хранителен продукт.

Въпреки измененията в състава, изцеденото мляко във всеки случай е дори по-добро от най-качественото адаптирано мляко.