Епидемиолози от китайска провинция проведоха цяло дедективско разследване, за да установят източника на новата вълна на коронавируса в началото на април, когато епидемията в страната вече започва да затихва.

Дори и безсимптомен може да зарази десетки

Суперразпространител се оказва жена с безсимптомно протичане на COVID-19, която спазва режима на домашна карантина, но заразява десетки чрез асансьора на своя дом.

Жената се връща от пътуване в САЩ на 19 март, като към онзи момент в провинцията, в която живее не са регистрирани нови случаи на коронавирус.

Тя е без симптоми, тестът за вируса е отрицателен, но все пак взема решение да се изолира, защото се връща от страна, където епидемията едва започва.

Толкова била внимателна, че не се качвала в асансьора с други хора, но веднъж нейна съседка влиза в съоръжението веднага след нея.

В края на март тази съседка и нейния приятел отиват на празненство, на което има много хора. На 2 април един от участниците прекарва инсулт и влиза в болница, за него се грижат двамата му сина, след това го местят в друга болница.

Копчето на асансьора – източник на сериозна опасност

По-късно на всички тях им откриват коронавирус, тримата заразяват 16 души в двете болници. Също се заразяват и други съседи, общият брой достига 71.

Според епидемиолозите веригата на заразяване започва от бутона на асансьора, който използва жената, завърнала се от САЩ.

Тестът за антитела потвърждава, че е безсимптомен носител на вируса.

Резултатите от разследванията показват как единичен случай на безсимптомно заразяване може да доведе до широко разпространение на инфекцията сред населението.

През април професор по Системна биология в онлайн интервю разказва, че асансьорът може да стане източник на заразяване.

Асансьорът е най-опасното място в нашия дом сега. Това е малко затворено пространство, в което през деня минават много хора. И ако заразен е кихнал или е докоснал бутоните, то няма да имате късмет, ако влезете там след около 30 минути.

По-добре е по време на пандемията асансьорите да се избягват и при необходимост да се влиза в тях с маски и ръкавици.