От външно министерство съобщиха за въвеждането на тотална забрана на Литва за пътуващи от България да влизат в страната.

Здравното министерство на Прибалтийската република е въвело критерий, според който когато в държава бъде преминат прага от 25 заразени с коронавирус на 100 000 души през последните 2 седмици, се забраняват пътуванията от нея.

Пълна забрана за влизане за българи в Литва

Гражданите на Литва, които се завръщат от България, се поставят под задължителна 14-дневна изолация.

Страната прибягва до подобна драстична мярка, която у нас не е въвеждана през целия период на пандемията, с цел да ограничи внасянето на вируса от чужбина.

Мярката е въведена на 13 юли, макар и от външно министерство да съобщиха за забраната в петък следобед. В червения списък попадат също така Швеция, Португалия, Люксембург и Румъния.

През последните 14 дни, съгласно списъка, изготвен от Литва, в който са използвани данни от 10 юли, у нас заразените на 100 000 души са 32,6, като в Румъния са по-малко, отколкото у нас – 28, 6 на 100 000.

В жълтата зона, при която изолацията е препоръчителна, остават са Хърватия с 22,7 на 100 000 и Чешката република – 19,1.

Литва въведе и 14-дневна карантина за трети страни, извън ЕС

В зелената част на списъка, в който присъстват общо 31 държави, са Ирландия, Обединеното кралство, Германия, Унгария и други. При влизане оттам не се препоръчва задължителна изолация, напълно е свободно.

В съобщенията, които се разпространяват от литовския сайт, се посочва, че се касае за чужденци, а не за граждани на ЕС, макар и формално понятието гражданин на ЕС да съществува.

От петък, 17 юли, Литва въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички държави, които са извън Европейското икономическо пространство, Великобритания и Конфедерация Швейцария.

Мярката е доста по-лека, отколкото спрямо нашата страна, от която изобщо никой няма право да припарва до Литва.

У нас с последната последните заповеди на здравния министър отпада частично пълната забрана за влизане у нас на граждани от трети страни. Бе разрешено от Южна Корея и Япония да се влиза в България.