Установиха, че хората, които са преболедували през 2003 г. от атипична пневмония, имат антитела, които могат да неутрализират коронавируса.

Публикацията на група американски и швейцарски учени по тази тема се появи в списание Nature.

Антитела от коронавируса преди 17-18 г. помагат и срещу COVID-19

Както стана ясно, антителата S309, които се образуват при заразяване с провокатора на атипична пневмония SARS-CoV, могат успешно да неутрализират и участъци от S-белтъка на коронавируса SARS-CoV-2.

Този белтък шип отговаря за „стиковане” на вируса с рецепторите на повърхността на клетките.

Затова хората, прекарали през 2003 г. остър респираторен синдром, могат да се окажат нечувствителни към новия коронавирус.

Освен това учените смятат, че подобни антитела могат да се използват за лечение на тежки форми на COVID-19, а също и за профилактика на коронавирусна инфекция при хора с висок риск от заразяване.

Защо вливането на кръвна плазма с антитела може и да не помага

Научен обзор пък показа, че терапията с кръвна плазма от оздравели от COVID-19 се базира на доста нискокачествени данни. Проведените изследвания към момента са само на 32-ма души.

У нас бе съобщено, че вливането на плазма от оздравели е приложено само на 2-ма души, но повече нищо не бе казано от оперативния щаб. Стана ясно, че единият от пациентите, на който е направена процедурата, е починал.

От предходни вирусни инфекции като Ебола, както и при MERS, е установено, че вливането на плазма, богата на антитела от оздравели, помага.

Това е метод за пасивно изграждане на имунитет, не е като ваксината имунната система сама да образува при съответните стимули.  

Кръвната плазма от оздравели е с друг принцип на действие и има за цел да помогне, когато състоянието вече се е влошило, възможно е да са се развили усложнения.

В такива случаи ваксината не би помогнала, тъй като организмът е отслабен, имунната система може да вече изтощена, тъй като борбата с инфекцията е продължила твърде дълго време.

Данните дали кръвната плазма от оздравели наистина помага на болни от COVID-19 ще се обновяват, тъй като продължава провеждането на още изследвания.