Най-вероятно ще си кажете, че направеното откритие е невероятно, но все пак трябва да споменем, че става въпрос за малко клинично проучване с 10 души участници с ранна форма на Алцхаймер, при които се постига предотвратяване на загубата на паметта и на когнитивните нарушения.

Не само било постигнато подобрение, но и някои пациенти се върнали на работа, възвърнали способността си да говорят на различни езици, и на фона на всички тези промени било наблюдавано увеличение на обема на мозъка само след няколко месеца.

При всички тези 10 души били установени леки когнитивни увреждания, или със субективни познавателни нарушения, или били с диагноза на болестта на Алцхаймер, преди началото на клиничните тестове.

Новата персонализирана терапия с название метаболитен ускорител за невродегенерация или МУНД се базира на 36 различни фактора, сред които промени в хранителни режим, физически упражнения, хигиена на съня, а също така и прием на определени лекарства, витамини, и терапия, имаща за цел мозъчна стимулация.

Тези промени в начина на живот са с продължителност от 5 дни до 24 месеца, а екипът от учени от Калифорнийския университет и Институтът Бък за изследване на стареенето в Калифорния съобщава, че при повечето пациенти били наблюдавани реални подобрения като резултат.

Според авторите на проучването това е първият научен труд, който показва, че обективната загуба на паметта може да бъде предотвратена.

Степента на подобрение при тези 10 пациенти е безпрецедентна, като са налични множество обективни доказателства, че този терапевтичен подход при когнитивен упадък е високо ефективен.

При публикуването на резултатите от изследването, екипът учени не навлиза в много подробности как всъщност възпирането на когнитивния упадък работи, вероятно защото всяка индивидуална терапия включва сложна комбинация от фактори, които са специално предназначени са всеки отделен човек, а също така и формата на Алцхаймер е различна що се отнася до отделния индивид.

Но учените споменават нещо, което не се отнася за всички, а само за някои хора – всички са с повишен генетичен риск от болестта на Алцхаймер, когато имат най-малко едно копие от APOE4 алела. 5-ма от пациентите.

Петима от взелите участие в проучването имали 2 копия на този алел, което означава, че са 10-12 пъти по-висок риск от развитие на заболяването.

Това означава, че може би има полза от тестовете, тъй като благодарение на тях се установява степента на генетичния риск, и хората, предразположени към заболяването, най-накрая ще могат да провеждат нещо, за да забавят прогресията му. Около 65% от случаите на Алцхаймер в САЩ включват този алел.

Според авторите на проучването навлизаме в нова ера, защото досега изобщо не се провеждаха тестове за наличието на алела, тъй като и да беше установен, то нямаше какво да се направи срещу него.

Сега се препоръчва на хората да снемат генетичният си статус възможно най-рано, и така ще могат да се предпазят.
Изследователите разделили 10-ма пациенти, като за всеки един от тях има подробно описание в научния труд.

Един от тях бил 66-годишен мъж, който все още работи, но пък вече се наблюдават ранни признаци на Алцхаймер.

Ядрено-магнитният резонанс разкрива, че обемът на хипокампуса му е едва на 17% от обема на здравите хора на неговата възраст. След като се подложил на оздравителните програма хипокампалният обем нараснал до 75% от нормалния.