Пресмятането на дневното количество приемани калории е отличен начин за самоконтрол на показателите на телесната маса.

Може би, нито една диета не дава такъв отличен ефект. Повечето от съществуващите краткотрайни диети позволяват свалянето на 3-5 килограма само за няколко седмици, но след като психологически срив или прекратяване на диетата всички излишни килограми ще се върнат обратно на законното си място.

Вариантът, гарантиращ успех – да пресмятаме необходимото дневно количество калории с отчитане на това колко енергия разходва човек за един ден.

След което се употребява такова количество храна, колкото е необходимо – в този случай отслабването ще бъде успешно и заплахата от напълняване ще отстъпи.

Но понякога се случват и ситуации, когато освен да се храним се налага да приемаме перорално различни лекарства, които също имат определена енергийна стойност. Какво да правим тогава?

Има ли смисъл изобщо да пресмятаме калориите, когато сме болни?

Изобщо, ако говорим за лекарства, и по-точно за препарати, основен компонент в тях е определено активно вещество – парацетамол, амоксициклин, ибупрофен и др., и за техния прием трябва да има определени противопоказания. Просто така, от чисто любопитство, не трябва да се приемат.

Затова е необходимо да има нужда, тоест сериозни причини, определена болест. И при наличие на заболяване липсата на правилно лечение може да доведе до сериозни последствия.

Ако лекарят назначи прием на определени препарати, това означава, че е задължително и не е необходимо допълнително обсъждане. И никаква диета не може да бъде повод да игнорирате неговите препоръки.

Всяка болест това е състояние, при което на организма са му необходими допълнителни сили за възстановяване.

Затова ако по време на простудно заболяване, възпаление на белите дробове или ангина се придържате към обичайния принцип на пресмятане на калориите с отчитане на физическите разходи, то това ще бъде неправилно.

Дневното количество калории задължително трябва да бъде по-високо, тъй като процесът на оздравяване е достатъчно енергоемък.

Затова и никой лекар няма да ви препоръча диета, когато сте болни – колкото по-бързо разболелият си вземе поука, толкова по-рано ще може да се върне към обичайния си начин на живот, спорт и ще може отново да се придържа към количеството употребявани калории.

Ако става въпрос за калоричността на лекарствата, които вълнуват човек дори и по време на болест, то за начало е необходимо да се знае какви лекарствени форми съществуват.

• Лекарството по формата на таблетки, разтвори за вътремускулно, подкожно, вътревенозно инжектиране съдържат само активно вещество, което и оказва ефект, и прочие добавки, придаващи им форма и определен вид. Но тези добавки не са калорични.

Затова на фона на лечение с такива препарати може да не се притесняваме, че натрупаме килограми.

Съвсем друго е, когато самите лекарства могат да влияят на обмяната на веществата и да предизвикват покачване на телесната маса, например, кортикостероидите, но това се случва по много по-различен начин, който няма нищо общо с калориите.

• Мазилата, геловете и спрейовете за местно приложение също съдържат активно вещество и добавки, които придават определена форма, аромат и цвят. Но при тяхното използване организмът не получава калории.

• Енергийната стойност е висока при тези лекарства, които са със сладък вкус, тоест в състава на които влиза захар. Това са например, сашета за разтваряне във вода, сиропи, бонбоните за смучене при болно гърло.