Учени смятат, че са открили мощно оръжие срещу супербактериите, което е съществувало винаги в човешкия нос.

Откритието дойде направо от тампона, с който били взети проби за изследване на носните бактерии на 90 участници в настоящото изследване, което разкри на бактерията Staphylococcus lugdunensis изследователите разработили лекарство на основата на щам, наречен Lugdunin, което е част от един напълно нов клас антибиотици.

Изследователите създали това ново лекарство са от университета на Тюбинген в Германия, и след това са успели да го използват за борба с резистентния на пеницилин стафилокок, причиняващ т.нар. MRSA инфекция, при мишки.

Това означава, че може би имаме мощен метод за справяне с тези опасни бактерии, макар и да са необходими поне няколко години, за да бъде лекарството направено достатъчно надеждно, че да може да се употребява от човека.

Обикновено антибиотици се създават само от почвени бактерии и гъбички, обяснява един от изследователите, микробиологът Андреас Пешел.

А това, че човешката микрофлора също може да бъде източник на антибактериални вещества е ново откритие.

Учените също открили, че устойчивият щам на стафилокока и стафилокококът, който се явява антибиотик рядко се срещат в човешкия нос заедно, което подкрепя твърдението, че последният може да може да помогне в борбата с първия.

Това, което прави заключенията наистина вълнуващи е големият проблем с резистентността към антибиотици. Устойчивите на антибактериалните препарати бактерии се увеличават, но същевременно нов клас антибиотици не е откриван от 1980-та година насам.

И сигурно ще бъдат открити нови антибиотици, като този щам на стафилокока, може би той е само върхът на айсберга.

С други думи, е напълно възможно да съществува голямо разнообразие от бактерии, които съо като Staphylococcus Lugdunin, които активно се преборват със супербактериите.

Но ще са необходими няколко години, за да се стигне все пак до тяхното откриване.

Това научно откритие по-скоро се дължи на някаква случайност, тъй като изследователите изобщо не са имали за цел да търсят нов бактериален щам със самото изследване.

Други експерти обаче предупреждават, че полезният щам стафилокок в крайна сметка ще изгуби битката срещу резистентния, тъй като противоборството им в човешкото тяло е от доста дълго време.

Но все пак това е важна крачка напред що се отнася до евентуалното разрешаване на проблема с надвисналата опасност от свръхразпространение на опасните супербактерии.

Смята се, че по-устойчиви супербактерии биха могли да бъдат причина за стотици милиони смъртни случаи към 2050-та година, и в момента надпреварата е да се открият нови антибиотици за борба с тях.

Новооткритите бактерии биха могли да бъдат от решаващо значение в борбата с този проблем, за което трябва да си помислим следващия път, когато си бръкнем в носа.

През изминалата година бяха направени няколко нови открития, които може би са светлина в тунела в посока на евентуалното разрешаване на проблема с антибиотичната резистентност, преди да се превърне в огромна заплаха за човечеството.

За момента наистина проблемът предизвиква тревога, но не е до такава степен, че евентуално да представлява опасност за живота на обиковения човек.

Но както отбелязват учените в предходни изследвания, ако не се вземат мерки за откриването на нови антибиотици, то много е вероятно плашещите прогнози наистина да се сбъднат.