Козметичните средства за гримиране и средствата за тяхното нанасяне – гъби, моливи за очи, блясък за устни и червила с времето е възможно да се замърсят с потенциално опасни бактерии.

Потенциално патогенни организми се размножават в козметиката за лице

Учените, публикували своето изследване в Списанието по приложна биология, призовават дамите да не пренебрегват правилата за безопасност.

Според новите данни, до 90% от козметичните продукти са заразени с опасни микроби – златист стафилокок, ешерихия коли и други.Тези микроорганизми невинаги предизвикват заболявания.

Стафилококът може да се превърне в провокатор както на гнойни заболявания на кожата, така и за застрашаващи живота пневмонии и сепсис.

Само в САЩ с тази инфекция се свързват около 50 000 смъртни случаи годишно.

Ешерихия коли, макар и да се среща при норма в червата на човек, може да се предизвикат заболявания, попадайки в други органи и кухини.

Например, основна причина за инфекции на пикочните пътища. Наличието ѝ по различните предмети е признак на фекално замърсяване.

В научния труд са описани 467 продукта – 96 червила, 92 молива за очи, 93 спирали за мигли и 79 гъбички за нанасяне на грим. Учените взели проби не от новите, а от вече използвани продукти.

Оказва се, че колкото е по-високо съдържанието на вода за нанасяне на грим, толкова по-висок е рискът от заразяване.

Отделно авторите на изследването отбелязват, че по яйцевидните гъби за нанасяне на грим най-често се откриват гъбички.

Правилата, регулиращи използването на козметика, ясно показват, че не трябва да съдържа патогенни микроорганизми. Но в 70-90% от всички проверени продукти са замърсени с тях.

Авторите на изследването искали да разберат как се случва това масово замърсяване на козметиката с патогени.

Съставят въпросник, за да проучат как се използват средствата за нанасяне на грим. Установяват, че проблемът се състои в неправилното приложение.

От какво зависи колко ще е трайна козметиката

Козметиката не се разваля като храната. Но срокът на нейното използване, посочен на опаковката, е обусловен от трайността на консервантите.

В различните държави въпросите относно сроковете на годност на козметичните продукти се регламентират по различен начин.

Съгласно евродирективите у нас трайността на повечето козметични средства е в зависимост от момента на отваряне – 3, 6 или 12 месеца съответно.