Най-отровното животно в света не е змия и дори не е скорпион, а морска или австралийска медуза, която обитава бреговете на Северна Австралия и Индонезия.

Най-отровният морски бозайник, но с нежни пипала

Нейната отрова стига, за да убие 60 души. Ако при думата медуза си представяте животно с размерите на човешка длан, тогава забравете. Габаритите на морската оса стигат до 5 метра.

Медузата гигант е почти невъзможно да бъде видяна в морската вода, тъй като нейното полупрозрачно небесно синьо тяло отлично се слива с околната среда.

Невротоксичната отрова действа едновременно на нервната система, на сърцето и на кожата. Опасността идва не само от това колко силно въздейства, а и от скоростта. Регистрирани са смъртни случаи само 4 минути след контакт.

Не може и дума да става пострадалият да бъде откаран в болница, тъй като човекът няма да може и до брега да стигне.

В най-добрия случай при среща се стига до силни изгаряния, белезите от които остават за цял живот.

Отчасти огромната скорост на въздействието на жертвата се обяснява с факта, че дългите пипала на медузата сами по себе си са много нежни и уязвими. Затова морската оса поставя акцент върху отровата и в повечето случаи печели и надвива жертвата си.

Нейна плячка обикновено са малки риби и стриди.

За срещите на морската оса с хората сме си виновни ние, тъй като в периоди на приближаване на отровните медузи към крайбрежието, бреговата охрана с големи транспаранти предупреждава за опасността. Но някои любители на риска не се спират от това.

Холестеролът спасение от отровата на морската оса

Лекари и учени не разсъждават кой прав и кой е виновен, а се стараят да помогнат на пострадалите. За тази цел е необходима мощна противоотрова. Оказва се, че да въздейства на човек отровата на медузата трябва холестерол.

Съществуват няколко лекарства, които въздействат на холестерола. И с помощта на едно от тях учените блокирали пътят за въздействие на отровата, за да видят как това ще повлияе на нейната активност.

В изпитванията върху мишки отровата импровизираният антидот успешно предотвратява некроза на кожата, образуване на белези и болки. Това са най-честите последствия от срещите на човека с морската оса.