Милиони хора всяка година се заразяват с хепатит В, стотици хиляди умират. Изложени на най-голям риск са малките деца.

Заради липсата на необходимите условия за съхранение, много хора в развиващите се държави не се ваксинират против опасния вирус, което води до разпространение на инфекцията по света.

Вместо с инжекция направо през устата

Затова учените работят над създаването на ваксина за приложение през устата, под формата на прахче.

Такива ваксини са по-евтини, тъй като не са толкова претенциозни откъм съхранение, и по-лесно се прилагат от инжекциите. Не е необходима стерилизация на игли и се изключват възможните странични ефекти, сред които подуване и инфекция.

Разработването на достатъчно ефективна перорална ваксина досега не е било постигнато от никого.

Основният проблем при създаването на пераролна ваксина се състои в това, че трябва да се направи в таблетка или обвивка, която да издържи на агресивната среда на храносмилателната система.

Това е необходимо за защита на ваксината от разрушаване до момента, в който достигне местоназначението си в организма.

Капсула, която да оцелява в стомаха

Изследователи от Университета на Сан Паулу предлагат като защита безопасният материал SBA-15, който произхожда от силиций и е подходящ за създаване на капсула за ваксина против хепатит В.

Бразилските учени дълго време не разбирали точно как работят защитните механизми, освен това те обръщат внимание, че обвивката от SBA невинаги е ефективна.

На помощ тогава идват датските физици от Института на Нилс Бор. Със специална техника, която обединява рентгенови и неутронни изображения, учените успяват да получат подробни 3Д-изображения на ваксината вътре в обвивка от SBA-15.

Освен това учените забелязват, че препаратът се натрупва в силициевия диоксид, което в някои случаи го прави по-малко ефективен.

Благодарение на получените резултати учените установили как и в какво количество да сложат ваксина в капсулата от силициев диоксид, за да въздейства ваксината по-добре на организма.

Изследователите се надяват, че технологията ще бъде използвана за разработване на перорални ваксини против редица други заболявания.

Поставят си за цел разработване на перорална ваксина 6 в 1 против дифтерия, коклюш и полиомиелит, хемофилус инфлуенце и хепатит В.