Мъжете, станали бащи с помощта на изкуствено оплождане, очевидно са с по-висок риск от рак на простатата в сравнение с тези, които са станали татковци по естествен начин.

Това показва ново шведско изследване, получените данни показват, че мъжете, които не могат да направят деца по естествен път, следва да се изследват за рак на простатата, а след това да са под наблюдение, поради повишения риск от това заболяване.

Как затрудненията със зачеването са свързани с рак на простатата

Рак на простатата и много форми на безплодие са свързани с мъжките полови хормони, връзката между тях се е изучавала и по-рано.

Някои данни от предходни изследвания не дават възможност да се направят точни изводи. Затова група от шведски учени решава да сравни тежестта на рак на простатата при мъжете, които са станали бащи с изкуствено оплождане.

Татковците били разделени на 3 групи по начин на заченатите от тях деца – 20618 – 1,7% са заченати чрез инвитро, 14882 – 1,3%, чрез инжекции със сперматозоиди в яйцеклетката /ИКСИ/ и 1145990 – 97% по естествен начин.

Средната възраст на татковците при раждането на техните деца е 37 години за мъжете, използвали помощни технологии за създаване на наследници, и 32 години за тези, които са заченали бебе на своята половинка по естествен път.

След това учените използват данни за регистрираните случаи на рак 20 години след раждането.

Изследователите установяват, че мъжете, станали татковци в резултат на инвитро и ИКСИ, са със значително по-висок риск от рак на простатата от мъжете, които са заченали бебе на половинката по естествен път.

Сред мъжете, направили дете по естествен път, при 44, това са 0,28% от всички, чиито данни били използвани, била поставена диагноза рак на простатата, в сравнение със 77 – 0,37%, използвали инвитро и 63 – 0,42%, използвали ИКСИ.

Рискът от развитие на рак на простатата при мъжете, които са използвали помощни технологии, за да станат бащи, е по-висок средно с 30-60%. А вероятността от ранно развитие на заболяването, диагноза, поставена преди 55 години, също е особено висока при мъже, създали деца чрез ИКСИ, технология използвана при най-тежки форми на мъжко безплодие или преминали през курс на заместителна терапия.