Загубата на обоняние /аносмия/ е призната за характерен симптом на COVID-19. Известно е, че при тази инфекция се среща по-често, отколкото при други респираторни вирусни заболявания.

Причината за аносмия при коронавирусна инфекция остава неизвестна. Доскоро учените при ЯМР не откриваха изменения в структурата на главния мозък при тази патология.

Защо обонянието се засяга избирателно при COVID-19

В новия научен труд, публикуван в списание за невронаука, което се издава Американската химическа асоциация, учените излагат хипотеза за причината, поради която обонянието се засяга от коронавируса толкова избирателно.

В своето изследване върху мишките учените изхождат от това, че коронавирусът SARS-CoV-2 използва 2 белтъка на човешки мембрани, за да прониква в организма.

Тези белтъци са ангиотензинпревръщащ ензим /ACE2/ и ензимът протеаза TMPRSS2. В миналото изследователите не са знаели какви клетки на обонятелния епител съдържат тези ензими.

Откриването на тези клетки може да покаже как коронавирусът влияе на обонянието. Учените установяват, че ACE2 и TMPRSS2 се намират в клетките на обонятелния епител.

Това са клетки, които съставляват пласт епител, в който са разположени обонятелните клетки. Сами по себе си поддържащите клетки не улавят миризма.

Те обаче играят съществена роля в поддържането на метаболизма на обонятелните неврони, затова учените смятат, че техните увреждания могат да доведат до загуби на обонянието.

Как обонянието е свързано с коронавирусната инфекция

При възрастните мишки двата интересуващи учените ензима били повече в обонятелния епител, отколкото при младите.

Авторите предполагат, че това може частично да обясни защо възрастните хора са по-предразположени към COVID-19.

Разлики в началната симптоматика се наблюдават по държави – например, у нас основният симптом доскоро се сочеше високата температура, която не може да бъде свалена с почти нищо. За това съобщиха първата двама, които успяха да се излекуват от коронавирус.

За висока температура съобщи ски учителят от Банско, която се задържала 10 дни и въпреки че бил приет в болницата лекарите не успявали да я смъкнат.

Лекарка, която бе сред първите се разболели също описа сходна симптоматика, макар и да заяви, че освен температура е била и с респираторни симптоми.