Информационната система отчете нов рекорд заразени с коронавирус у нас за днес, предишният, който се оказва нереален, от 105, заради грешно въведени от РЗИ Стара Загора данни, е подобрен. Така реално подобреният рекорд е от 104, от 11 юни. 

Своеобразен бум се отчита в Шуменска област, като от РЗИ Шумен са подали информация за 27 новозаразени за денонощие. Не е изключено да е допусната някаква грешка и това реално да са случаи от предходни дни.

Бум на заболели от област Шумен, възобнови ли се огнището

Предстои да стане ясно откъде идват толкова заболели в рамките на 24 часа, дали не са свързани с огнищата в селата Ясеново и Изгрев.

Вчера също в Шуменска област бяха отчетени по-голяма брой заразени – 9, но днес те са с 3 пъти повече, отколкото ден по-рано.

След Шуменска област информационната система за COVID-19 загатва за формирало се огнище в Софийска област, тоест някъде из общините около столицата, тъй като оттам е подадена информация за 15 нови заразени.

Изравнени по брой заболели са областите София-град и Кюстендил, като може да се предположи, че там също се е формирало огнище на инфекцията, след като се отчитат над 10 заболели.

Населението на областта не е голямо, в София-град живеят над 1,3 млн. души по настоящ адрес, а в Кюстендил надали са повече от 100 000.

Област Пазарджик с 10 заразени за 24 часа

След като главният държавен инспектор обяви огнището в община Сърница, област Пазарджик за потушено, за последното денонощие се отчитат нови 10 заразени, доста по-малко от пика преди около седмица, но все пак сигнализират, че е необходима реакция от страна на здравните власти.

Област Сливен по брой заразени е след Пазарджик, по-малко са изминалото денонощие, когато бяха 8, сега информационната система подава информация за 7. Не е изключено да има връзка с общинската болница в Стара Загора.

С 5 нови заразени е Плевенска област, няма яснота дали те са от някакво ново огнище или са в резултат на циркулацията на вируса из областта.

С 4 заболели за последните 24 часа е и област Кърджали, възможно е те да са свързани с неразумното поведение на лекарката от УМБАЛСМ Пирогов, която според директора на РЗИ Кърджали е станала причина за формиране на огнище в града.

В област Смолян са потвърдени нови 3 случая, най-вероятно сутринта ще се появи информация дали те са свързани с община Доспат или са случайни и не са свързани с огнището в поставената под карантина фабрика за играчки.

С 3-ма заразени е и област Стара Загора, може да се предполага, че те са свързани с 2-те предприятия, в които бяха открити огнища.

В Ямбол също са открити 3-ма нови с коронавирус, възможно е да са случайни или пък свързани с ново огнище на инфекция, която предстои да се локализира и да се вземат мерки.

В 4 области се отчитат по 2 нови заразени през изминалото денонощие. На първо място ще обърнем внимание на Варна, където повече от 40 дни нямаше заразени, а вчера беше открит 1 и днес още 2, като общо станаха 29, което е много по-малко, отколкото в Пловдив.

В област Пловдив също са потвърдени 2-ма нови заразени, като общият им брой от началото на пандемията достига 111, но повечето от тях са излекувани. 90 според последните данни на областния управител. В областите Разград и Видин също са потвърдени по 2-ма нови заразени.

С нов заболял е област Добрич през последните 24 часа. Областите, в които са потвърдени заразени за изминалото денонощие са 16.

Активните случаи наближават отново 1500, както в разгара 

За съжаление, жертвите във вторник, при които е доказан лабораторно коронавирус, са 5. Излекуваните са твърде малко на фона на 112 нови заразени, ако няма грешка, разбира се.

Направените тестове са малко над 2000, активните случаи се увеличават до 3455, а активните случаи нарастват бързо и вече са 1455.

Заразеният медицински персонал се увеличава с още 4, като при преглед на данните от вчера, се установява, че се касае за 1 лекар, 1 медицинска сестра, 1 санитар и четвъртият е от категорията друг медицински персонал, тоест работещ в лечебно заведение, но е без медицинска специалност.

Информационната система отчитат бум на заразени деца, като за изминалото денонощие лицата от 0 до 19 години, при които се установява коронавирус се увеличава със 17 – от 240 на 257.

Добрата новина е, че намаляват заболелите в тежко състояние от 14 на 13, но за сметка на това нарастват хоспитализираните.