Основавайки се на този механизъм учените обещават да изобретят ефективно лекарство.

Вече няколко години в Барселона се провежда изследване за въздействието на отрова от оси върху засегнатите от рак клетки. Учените установили, че отровата буквално разкъсва тумора. Но защо това се е случило, до неотдавна не е било ясно.

Неотдавна учени от университета Лидс, изучавайки въздействието на отровата на бразилските пчели върху злокачествените образования установили този механизъм. Оказва се, че отровата на осата в буквалния смисъл на думата да преброи болните клетки.

Това е така, защото на повърхността на болните клетки се образува нещо като обвивка, състояща се от сложни фосфолипиди. У здравите клетки тези вещества „живеят“ вътре.

Между впрочем фагоцитите, нашите естествени защитници определят кои са болните клетки именно на този принцип. Но ето че с раковите възникват проблеми. Затова пък този проблем не съществува с отровата от оси.

Молекулите на отровата, ръководейки се от „миризмата“ буквално прилепват към стената на болната клетка, спуквайки мембраната ѝ. И раковата клетка загива. Но на здравите клетки отровата от осата не въздейства по този начин.

Авторите на изследването смятат, че тяхното откритие ще позволи разработването на ефективни препарати за борба с рака. И при тях няма да има такива странични ефекти както при химиотерапията.

Между впрочем в Барселона учените вече провеждат опити върху мишки, въздействайки на раковите клетки с препарат, включващ в своя състав отрова на оси. Той е съединен с транспортни белтъци, които донасят отровата до раковите клетки, без да засягат здравите.

Първите изследвания върху мишки вече потвърдиха своята ефективност.

Отровата на осите в сравнение с пчелната е много по-токсична и алергенна. Отокът на Квинке след ухапване на оса може да възникне с 2, а и до 3 пъти по-често, отколкото след ухапване на пчела.

При това не само при човек, който е алергичен. Учените вече отдавна са проучили състава на отровата и са установили няколко вещества, които могат да предизвикат бързия имунен отговор от нашия организъм:

• Ацетилхолин – това е невромедиатор важен за провеждането на нервните импулси. Но при голямо количество може да предизвиква напротив, състояние подобно на паралича, нарушавайки функцията на нервните тъкани.

• Хистамин – вещество, което се появява при алергии. Също в голямо количество може да се съдържа в рибните консерви и пушената риба. Всъщност – главен активатор на алергиите, заради него ние чувстваме сърбеж и оток на мястото на ухапването. При особено чувствителните се появява уртикария, треска и дори оток на Квинке.

• Фосфолипаза – тези ензими разрушават клетъчните стени, поради което много често съдържимото в клетките се изхвърля навън и предизвиква възпаление на тъканите. Именно, поради това ние чувстваме болка на мястото на ухапването. Много подобен по въздействие е още един токсин – хиалуронидаза.

• И освен това в отровата на осите има още едно потенциално опасно вещество – хипергликимичен фактор, способстващ за повишаването на кръвната захар.

В състава на отровата на стършелите влизат също специфични токсини мастопарани, които оказват мощно разрушаващо действие на клетките.

Приложение в медицината

Именно за алергичните хора, при които ухапванията от осите водят до тежки последствия, въз основа на отровата на осите се създават специални ваксини. В тях се понижават титрите на хистамина и на някои токсини, но се запазва първоначалното количество специфични компоненти.