Много от нас вече са се отчаяли и вече не вярват, че ще могат да отслабнат с традиционните методи – с промяна на хранителния режим и физическа активност. Разглеждат се нетрадиционни методи за отслабване.

Една от набиращите популярност методики е акупунктурата, която може да нормализира обмяната на веществата, като частично понижава резистентността към инсулин и нивата на стрес в организма.

Акупунктурата може да помогне за сваляне на килограми в комбинация с подходящ хранителен режим, упражнения и други изменения в начина на живот.

Нетрадиционни методи за отслабване

Днес много хора както в средна и напреднала, така и в млада възраст, се опитват да отслабнат.

Наднорменото тегло – това е глобален проблем, дори и у нас броят на пълните хора продължава да нараства с всяка изминала година. 

Наред с традиционните методи за отслабване, които включват промяна на хранителен режим и физическа активност, набират популярност и алтернативните методи.

При много хора те изместват популярните в миналото таблетки за отслабване, а също и ограничителни, строги диети.

Все по-често хората се обръщат към древните източни практики, каквато е акупунктурата.

Акупунктура за отслабване – кога е полезна

Това е един от методите на традиционната китайска медицина, при която с малки игли, които се поставят в определени точки на тялото, се стимулират или се забавят процеси на обмяна на веществата.

Тази практика помага за балансиране на енергийните потоци, които преминават през тялото и води до цяла съвкупност от подобрения за физическото и психическото здраве. Така смятат поне привържениците на алтернативната медицина. 

Иглотерапията помага за активиране на нервната система и за стимулиране на определени зони в мозъка. Но действа ли това за корекция на телесното тегло?

Изследванията за въздействието на акупункурата на човешкото тяло показват, че може да бъде ефективно средство за лечение на хронични болки. По отношение на отслабването резултатите не са надеждни и окончателни.

Засега остава неясно, дали свалените по този начин килограми са ефект от самото лечение или от плацебо и въздействащи фактори.

Има основания да се предполага, че акупунктурата може да помогне за свалянето на излишни килограми, когато се комбинира с правилен хранителен режим, физическа активност и други промени в начина на живот.

Например, обзорът на 278 клинични изпитвания, проведени през 2018 г. показва, че макар акупунктурата да не е толкова ефективна за сваляне на килограми, показва многообещаващи резултати в съчетание с промените в начина на живот, особено сред хора с наднормено тегло.

Как акупунктурата влияе на метаболизма и на целия организъм

Изследователите определят някои от начините, с които акупунктурата може да помогне на болния да отслабне:

  • Акупунктурата може да повлияе на синтеза на някои хормони – инсулин, стресови хормони.
  • Способства за нормализиране на храносмилането.
  • Спомага за намаляване на стреса, за намаляване на желанието за пушене, ядене и за алкохол.
  • Акупунктурата е полезна за нормализиране на съня, за повишаване на нивата на активност през деня, нормализира се обмяната на веществата.

Акупунктура при диабет и преддиабет – чувствителност към инсулин

В едно изследване от 2018 г. изследователи разпределили на случаен принцип 100 души в състояние на преддиабет в една от 3 групи:

  • Промяна на начина на живот – разумно хранене и физическа активност.
  • Изменения на начина на живот плюс метморфин против диабет.
  • Акупунктура и промяна на дневното разписание.

След 12 седмици при участниците в групите, които се подлагали на иглотерапия и при тези, които приемали метморфин, значително се подобрили 3 показателя - нивата на кръвна захар на гладно, гликиран хемоглобин и холестерол.

Докато при тези, които само започнали да се хранят правилно и да се движат, се наблюдавало подобрение единствено на нивата на кръвна захар на гладно. 

Изследователите стигат до заключението, че иглотерапията може да помогне за отслабване при преддиабет чрез понижаване на резистентността към инсулин и лептин.

Както инсулинът, така и лептинът са хормони, които регулиращи апетита и които могат да имат принос в процеса на отслабване.

Акупунктурата нормализира реакциите на тялото

Наред с другите методи, иглотерапията помага за облекчаване на различни оплаквания, включително и такива, свързани с възбуждане на симпатиковата система или на реакцията на стрес „бий се или бягай”.

Чрез въздействие на активните точки се стимулира парасимпатиковата система или състоянието на „отдих и възстановяване” на тялото, нормализира се обмяната на веществата.

Благодарение на този механизъм може да се подобри притока на кръв към стомаха и червата. И спомага за справяне с хранителните зависимости.