Сънят е необходим. Той дава време на тялото ви да си почине и да е в добра форма за следващия ден.

Вашите мускули, мозъкът ви, вашите жизненоважни органи и дори части от тялото ви, като косата и ноктите, извличат много ползи от съня.

Ако сънят ви не е в необходимото количество, вие може да се чувствате уморени или раздразнени. Недостигът му може да попречи и на концентрацията ви в училище или на работното място.

Някои хора изпитват храносмилателни затруднения в резултат на неправилния сън. За да подобрите здравето си и да повишите нивата на енергия, позволете на тялото ви  да получи необходимото време сън.

Ето някои фактори, които може да пречат на пълноценния ви сън:

1) Недоспиване

По-голямата част от хората имат проблем с недоспиването. Проблемът е ясен. Те не получават достатъчно сън. Тялото не разполага с време да си почине и съответно енергията на организма е в недостиг.

2) Прекалено много сън

Това се среща при хора, които си лягат рано или спят повече от 10 часа. Въпреки голямото количество сън, те трудно се измъкват от леглото и се чувстват изморени. Прекалено многото сън може да сигнализира на тялото, че то няма нужда да се събужда напълно.

Решението на горепосочените проблеми е да се спазват препоръчителните часове. Възрастните трябва да спят по 6-8 часа на нощ.

Ако спите под 6 часа, това може да доведе до отрицателно въздействие върху здравето ви. А при надвишаване на нормата здравето ви отново може да бъде поставено под огромен риск.

3) Лошо позициониране

Най-вероятно имате обичайна позиция, в която заспивате. Някои хора лягат по корем, за да спят дълбоко, а други имат рутина на усукване и завъртане до заставане в изкривено положение.

Какъвто и да е случаят при вас, вие трябва да бъдете внимателни. Позицията, в която спите, може да бъде изключително вредна.

Когато спите, тялото ви се установява в режим на покой, което означава, че вашите жизненоважни системи по-трудно биха ви информирали за болка или напрежение.

Това означава, че ако вашата поза оказва натиск върху мускулите или намалява притока на кръв към сърцето ви, най-вероятно вие няма да разберете за това.

Решението е в намирането на най-добрата позиция за вашите нужди. Може да използвате възглавници за да тренирате тялото си.

Спането на лявата ви страна се препоръчва, тъй като тя поставя по- малко напрежение в шията и гърба, заедно с това подобрява циркулацията на кръвта.

Спането по гръб е най-добрият вариант, защото то напряга много малко и вероятността да се окаже натиск върху дихателните пътища, жизнено важни органи или храносмилателна система е намалена.

Само не забравяйте да поддържате нивото на главата  равно с това на тялото ви, защото в противен случай дишането ви може да бъде затруднено.

Единствената позиция, която трябва задължително да се избягва, е спането по корем. Така всичките ви органи са притиснати и напрежението в гърба и врата ви е многократно по-голямо.

При притискането на органите и специално стомаха, може да се стигне до сериозни последствия, които обаче с една правилна поза за сън могат да бъдат предотвратени.