Група учени начело с експерти от Университета на Бирмингам пресмята, че пандемията е довела до отмяна на 28 млн. операции, което е тежко бреме за пациентите.

Тези данни са получени в хода на изследването CovidSurg Collaborative, в което е събрана информация от 359 болници от 71 държави.

Защо е опасно спирането на плановите операции за дълго време

Според резултатите е моделирана ситуация в 190 държави по света.

Масовото препрофилиране на болници по цял свят за критичните 12 седмици, когато заболеваемостта от COVID-19 беше максимална, доведе до отмяна на 28,4 млн. планови операции, които сега ще бъдат проведени или по-късно, или направо през следващата година.

Според изчисленията всяка допълнителна седмица, в която болниците работят в извънреден режим, е довела до отмяна на 2,4 млн. операции.

По цял свят ще бъдат отменени 72,3% от планираните операции. Най-често се касае за ортопедични – за 12 седмици пиково натоварване на болниците са отменени 6,3 млн. интервенции. За по-късно са планирани 2,3 млн. операции на онкоболни.

Връщането към нормалната ситуация е трудно. Ако след периода на пиковото натоварване системите на здравеопазване започнат да увеличават всяка седмица извършваните операции с по 20% в сравнение с периода от преди пандемията, ще са необходими 11 месеца, за да се отстрани изоставането.

Наваксването на пропуснатите интервенции ще бъде трудно

Всяко ново спиране на плановите интервенции ще увеличава времето, необходимо за пълно справяне на натрупания обем.

Създалата се ситуация ще се превърне в тежко бреме за пациентите и за обществото, тъй като може да стане причина за смъртни случаи, които биха могли да се избегнат.

У нас също плановите операции бяха спрени доста дълго време.

Традиционно тази мярка се прилага по време на грипната епидемия през януари-февруари, но тази година освен този период се стигна и до нова забрана на планираните интервенции от началото на март.

Възобновяване дойде след Великден, когато въпреки увеличаването на заболелите, бе взето решение за възобновяване и на плановите операции и на ваксинациите.

У нас не се стигна до претоварване на болниците, хоспитализираните с коронавирусна инфекция от няколко седмици са все от 320-360 души.