Пневмонията, както и в предишни свои публикации сме посочвали е заболяване с инфекциозен произход, характеризиращо се с възпаление на белодробната тъкан при възникване на провокиращи физически или химически фактори.

Към настоящия момент най-често пневмонията се развива в резултат на сезонния свински грип, известен също така и като щама „Калифорния“.

Типични първи симптоми на пневмония при възрастни

Основният признак на развитие на възпаление на белите дробове е кашлицата, първоначално обикновено суха, досадна и постоянна, но в редица случаи кашлицата в началото на заболяването може да бъде рядко и не особено силна.

Впоследствие с развитие на възпалението кашлицата при пневмония може да стане влажна с отделяне на слузесто-гнойни храчки обикновено с жълто-зелен цвят.

Всички простудни заболявания продължават не повече от 7 дни, а рязкото влошаване на състоянието 4-7 дни след началото на ОРВИ или грипа е признак за начало на възпалителен процес в долните дихателни пътища.

Телесната температура може да бъде много висока – до 39-40 градуса, но е възможно да е и съвсем леко повишена – при атипична пневмония.

Поради тази причина дори при невисока телесна температура, кашлица, слабост и други признаци на неразположение, следва задължително да се потърси лекарска помощ.

Внимание трябва да се обърне на всяко ново покачване на температурата след светъл промеждутък по време на протичане на вирусната инфекция.

Ако болният е с много висока температура, то един от признаците за наличие на възпаление в белите дробове е неефективността на традиционните препарати за понижаване на температурата.

Болка при дълбоко вдишване и кашлица. Самият бял дроб не боли, тъй като е лишен от рецептори за болки, но въвличането на плеврата във възпалителния процес, дава изразен болкови синдром.

Освен простудните симптоми у болния се наблюдава задух и бледност на кожата.

Общата слабост, повишеното отделяне на пот, втрисането, отслабването на апетита, също са характерни за интоксикация и начало на възпалителен процес в белите дробове.

Ако подобни симптоми се появяват в разгара на простуда, или няколко дни след настъпило подобрение, то това е възможно да бъдат първи признаци на пневмония. Болният следва незабавно да се обърне към лекар, за да премине пълно обследване:

• Пълен кръвен анализ– общ и биохимичен;
• Рентгенография на гръден кош, при необходимост и компютърна томография;
• Посявка от храчката за определяне на чувствителността на причинителя на инфекцията към антибиотици;

Основни първи симптоми на пневмония при деца

Симптомите на пневмония при деца имат няколко особености. Внимателните родители могат да заподозрат развитието на възпаление на белите дробове при следните неразположения при детето:

• Температура

Телесната температура е над 38 градуса повече от 3 дни, като не е възможно да се понижи с антипиретични средства, също може да е и невисока температура – до 37.5 градуса, особено при малки деца.

• Дишане

Наблюдава се учестено повърхностно дишане – при бебета до 2-месечна възраст 60 вдишвания в минута, до 1 година – 50 вдишвания, а над година – 40. Често детето само се опитва да легне настрани.

Родителите могат да забележат още един признак на възпаление на белите дробове при дете от страната на болния бял дроб може да се забележи вдлъбване на кожата в промеждутъка между ребрата и „изоставане“ в процеса на дишане на едната страна гръдния кош.

• Характер на кашлицата

Поради дращенето на гърлото първоначално може да се появи само покашляне, след това кашлицата става суха и мъчителна, която се засилва при плач и хранене и детето. Впоследствие кашлицата става влажна.