Как правилно се лекуват изгаряния при деца? Това зависи както от типа изгаряне, така и от неговия размер и дълбочина на увреждане на кожата и тъканите.

Как се осигурява безопасност в дома, където живее малко дете? Как правилно се лекуват изгаряния и какви разпространени заблуди на родителите могат да навредят на децата?

Видове изгаряния при деца

Изгаряне представлява увреждане на кожата и на лигавиците – очи, уста, стомах и т.н., както и други тъкани на организма. Изгарянето може да възникне не само при контакт с пламък или от гореща вода.

Слънчева светлина, електричен ток, химически вещества също водят до изгаряне на тъканите. И в зависимост от причината изгарянията се различават методи за оказване на първа помощ и по-нататъшно лечение.

Термично изгаряне

Термичното изгаряне е най-разпространената разновидност при малки деца. Контакт с горещи течности или предмети е възможно във всеки дом.

Достатъчно е да оставим близо до края на масата чаша с горещ чай или да изпуснем от поглед детето, когато си играе до печката.

Децата обичат да си играят с пламък, клечки кибрит, гореща печка, без да осъзнават опасността. Дори къпането в банята може да доведе до термично изгаряне – кожата на малките деца е по-нежна, отколкото на възрастните.

Химическо изгаряне

Не е рядкост и в битови условия, ако почистващи препарати се съхраняват на достъпни места, детето може да се посипе с прахообразно вещество или с течност.

Въздействието на миещи вещества, активни химически препарати може да увреди нежната детска кожа и лигавици.

Изгаряне от електричен ток

Контактът с неизправен електрически уред или неправилно използване, отворени контакти в достъпни за детето места, проводници. Това увеличава риска от токов удар и изгаряне с електричен ток.

Когато детето има нужда от спешна медицинска помощ

Необходимо е детето спешно да се заведе на лекар в следните случаи:

  • Ако има изгаряне от 3-та степен, дори и да е ограничено. При изгаряне с капки гореща пластмаса е необходима консултация със специалист. Увреждането може да засегне мускулната, ставна тъкан, кръвоносни съдове, нервни влакна.
  • Втората степен изгаряне изисква лекарски преглед, ако размерът на увреждане на кожата е повече от 1% от площта на тялото.
  • Първата степен също може да изисква посещение при лекар, ако площта на зачервяване на кожата е голяма. Например, коремът на детето или ръката от рамото до дланта;

Има и други фактори, по които се оценява необходимостта от медицинска помощ. Основната е мястото на изгаряне.

На някои части на тялото, дори незначително изгаряне може да предизвика сериозни усложнения.

Детето се нуждае от лекар, ако изгарянето е на лицето, шията, в областта на перинеума, над ставите, на пръстите на ръцете или на стъпалата.

Първа помощ при изгаряне на малко дете – инструкция за родители

В очакване на спешна помощ или преди консултация с лекар е необходима помощ. Много родители в паника се хвърлят към аптечката или си спомнят „проверените” начини на лечение.

Важно е да се знае, че от всички варианти, които предлага народната и алтернативната медицина, се признава само един – водата.

Сметана, масло, урина, лекарствени средства вредят повече при изгаряне на нежната детска кожа.

Засегнатият участък се слага под струя вода. Първо, това намалява вероятността от увреждане на съседните тъкани. Второ, осигурява се локално обезболяване.

Какви действия са под забрана

Родителите трябва да помнят, че при изгаряне е забранено не само самолечението с народни средства или препарати, но и други действия. В никакъв случай не трябва:

  • Да се докосва засегнатата повърхност, особено с мръсни ръце;
  • Да се правят опити за сваляне на дреха при термично изгаряне. При отделяне на прилепналата тъкан се увеличава площта на увреждането. Дрехата може да се свали, без да се навреди, след третиране с течаща вода;
  • Пукане на кожни мехури – въпреки разпространеното мнение, че това ускорява заздравяването, пукането на мехурите, това е основна причина за инфектиране на изгаряния втора степен. Оздравяването се затруднява и се усложнява от бактериално възпаление.