Доскоро лекарите смятаха обструктивната сънна апнея за състояние, в което спирате да дишате за няколко секунди през нощта, което ви пречи на спокойния, релаксиращ сън. Това най-вече засяга възрастните и мъжете с наднормено тегло, смятаха медиците. Като най-неприятни последствия се смятаха хъркането по време на сън и умората денем. А единственият начин, според специалистите, да овладеем състоянието на сънна апнея, е да използваме т. нар. CPAP машина, която представлява малък компресор за въздух. Тя обаче може да е толкова шумна и неудобна, че почти половината от страдащите от сънна апнея в крайна сметка се отказват да я използват.

Оказва се, че има много неща, които доста лекари не знаят. Малко известен факт е, че сънната апнея значително увеличава риска от високо кръвно налягане, инсулт, рак, диабет, депресия и затлъстяване. Друг интересен факт е, че състоянието на сънна апнея засяга много по-често млади, здрави жени, отколкото се смяташе досега. Близо половината от дамите на възраст от 20 до 70 г. страдат от сънна апнея в някаква степен, смятат шведски изследователи. Нещо повече, сънната апнея много повече вреди на здравето на жените, отколкото на мъжете, сочат резултатите от изследване на Училището за медицински сестри UCLA в Лос Анджелис, САЩ.

Това, че не хъркате, не означава, че сте добре – много от страдащите от сънна апнея жени всъщност изобщо не хъркат, или поне не често, казва д-р Катлийн Бенет, президент на Американската академия по дентална медицина на съня. "Дори и в добро здравословно състояние, атлетични жени, които не хъркат, имат тясна трахея, уголемен език, малка уста, и хлътнала назад челюст. Всичко това говори за тесни дихателните пътища, които е вероятно да се запушат през нощта, особено ако спите по гръб ", обяснява д-р Бенет.

Умората през деня е един от най-честите симптоми на състоянието, подчертава Бенет. Но ако сте имали някаква форма на сънна апнея в детството си, вие на практика сте свикнали с разстройствата на съня. "Може би дори не знаете какви са нормалните нива на енергия, защото винаги сте се чувствали по този начин – още от детските си години”, добавя д-р Бенет. Други издайнически симптоми на сънната апнея включват плачливост, състояние на депресия през деня, ниско ниво на сексуална възбуда или трудности при получаване на оргазъм, остра нужда от захар, която води до силно желание да похапнете нещо сладко.

За да сте наясно дали страдате от сънна апнея, вашият лекар трябва да ви постави диагноза. За щастие, за целта не е нужно да нощувате в медицинска лаборатория. Медицината днес вече е достатъчно напреднала, за да се определи състоянието ви чрез датчици, свързани с монитор, с които спите определен период от време в дома си. На пазара вече дори има лесни за използване у дома уреди за скрининг, както и портативни системи за диагностика на съня. Те показват състоянието ви в реално време, без да се налага инсталирането на сложен софтуер. Устройството е оборудвано с назална канюла и батерия. Лекарят ще анализира получените данни и ще ви направи препоръки.

Неудобните CPAP машини не са единственото средство за лечение на сънна апнея. Специализирани компании предлагат силиконови маски за сън, назални гел-маски, шлаухове, апарати за неинвазивна вентилация, устройства за асистирано окашляне, инхалатори, кислородни концентратори. На практика само половината от хората с диагноза сънна апнея използват СРАР машина всяка вечер. Докато хората, избрали инхалатор, например, са 76 на сто от диагностицираните, съобщават лекари в списание Chest.