Все по-често, хората се оплакват от проблеми със запомнянето и усвояването на информация. Освен невродегенеративните разстройства, нарушенията на паметта могат да се дължат на хроничен стрес, недостиг на витамини, неправилно устроен режим на сън и бодърстване и др.

Затова днес, решихме да ви запознаем с някои природни решения срещу забравянето, които ще „избистрят“ ума ни и ще ни направят по-здрави.

1. Розмарин

Розмаринът произлиза от Средиземноморските ройони и от векове е извества със своите многобройни здравословни ползи. Счита се, че ароматерапията с розмарин подобрява концентрацията и запаметяването на сложна информация.

Съществуват експерименти, които показват, че терапията с етерично масло от розмарин може да повиши с приблизително 20% способността да усвоим по-бързо нова информация.

2. Салвиа

Известна още като градински чай, салвиата се е използвала още през средновековието, защото се е смятало, че оказва положителен ефект при лечението на бубонната чума. Днес, за щастие, няма как да докажем дали е ефективна в битката с чумата, но пък съвременни проучвания показват, че тя има много други здравословни ползи.

Градинският чай има свойствата са подобрява когнитивната активност и да редуцира риска от развитие на невродегенеративни заболявания. Счита се, че редовната употреба на салвиа може да ни предпази от болестта на Алцхаймер.

3. Бакопа

Растението е много познато сред източните медицински практики и е известно със свойството си да подобрява ума и познанието. Билката балансира нивата на невротрансмитерите в организма, като серотонин и допамин.

Редовният прием на бакопа, в дългосрочен план, редуцира забравянето на нова информация. Балансирайки, по-горе изброяваните вещества, билката може да действа благоприятно върху депресивни и тревожни състояния.

4. Женшен

Коренът на известното растение от стотици години се използва в производството на много лекарства и, най-вече, такива подобряващи потентността. Проучвания от преди няколко години, обаче, показат, че тази билка е изключително полезна за мозъка ни.

Женшенът подобрява концентрацията, повишава издръжливостта спрямо стресовите ситуации в ежедневието и подобрява паметта.

5. Гинко билоба

Последна в нашия списък, но не и на последно място. Едва ли са много хората, които не са чували за гинко билоба и нейните ползи за когнитивните възможности, паметта и оросяването.

Активните съставки в листата от Гинко, предпазват нервните тъкани от хипоксия и окисляващите фактори. Растението може да се бори успешно с безпокойствието и главоболието, като по този начин се подобрява фокусът върху важни умствени задачи. Гинко билобата, при редовен прием, подобрява оросяването на мозъка и крайниците. Счита се, че популярната билка може да редуцира възможността от изменения във паметта и „бистрия“ ум с напредване на възрастта.