Мненията за зелевият сок са много разнопосочни. Някои го смятат за чудесно естествено лекарство, което е и не толкова лошо на вкус, докато други отказват да се примирят с натрапчивия вкус и миризмата му, а и се притесняват за това как ще се отрази на стомаха им.

Днес, ще ви разкрием повече за ползите и вредите от консумацията на сок от зеле.

Какви са ползите от консумацията на зелев сок

Погрешно е схващането, че този натурален продукт, може да навреди на стомашно-чревното здраве. Някои от полезните съставки, съдържащи се в зелевият сок имат цитопротективен ефект върху лигавицата на стомаха и дуоденума и повишава защитните сили на лигавицата.

Приема се, че зелевият сок може да участва успешно в терапията при вече възникнали язви в стомаха.

В зелевия сок се съдържат голямо количество минерали, сред които са: натрий, калций, хлор, фосфор, магнезий, силиций, манган, йод, флуор, азот, калий. Минералите са неорганични съединения, които нямат калорийна стойност и съответно не доставят енергия директно на организма, а участват в процесите на синтезирането на енергия.

Минерали са необходими за правилното осъществяване на огромна част от биохимичните процеси в организма, а най-добрият начин да си ги набавим е от естествените дарове на природата.

Установено е, че зелевият сок подпомага регулирането на нивата на кръвната захар, като е полезен за хора в диабетно и преддиабетно състояние.

Учени са установили, че редовната консумация на сок от зеле може да редуцира риска от рак на гърдата.

Сокът от кисело зеле е добър пробиотик, който се грижи за доброто здраве на чревната флора, а благодарение на това подсилва имунната защита на организма.

Сокът от киселото зеле има антимикробно и антибактериално действие.

Може ли зелевият сок да ни навреди

Добре е, ако до сега не сте пробвали сок от зеле да не изпивате големи количества, тъй като вашият организъм може да не реагира добре на тази напитка. При някои хора с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт сокът от зеле не се препоръчва, затова е добре да се консултирате с вашия лекуващ лекар, ако страдате от такива заболявания.

Също така, сокът от кисело зеле не се препоръчва за хората, страдащи от гастро-езофагиален рефлукс, тъй като повишава значително киселинността в стомаха. Сокът от зеле, особено, ако е изпит в по-големи количества, води до образуването на газове.

Така че, не е добре да пиете от него особено, когато сте претърпели скорошна коремна операция.

Макар и рядко, при някои хора се наблюдава непоносимост към зеле.