През горещото време от годината кожата се нуждае от особено внимание и грижа. Жегата, прекомерното излагане на слънчева светлина и повишената влажност предизвикват появата на специфичните летни проблеми.

1. Проблем – кожата на лицето става мазна, лъскава и блестяща

Повечето хора смятат това явление за неизбежно – влажността и жегата стимулират функцията на мастните жлези. Но тя не трябва по никакъв начин да се препятства. Достатъчно е своевременното премахване на излишната мазнина – това не само ще подобри външният вид на кожата, но и ще предотврати появата на пъпки.

Начини за решение:

• Използвайте минерална пудра – с подсушаващо действие, а плътните зимни пудри и тоналните кремове, които запушват порите по-добре оставете за зимата.
• Използвайте спрей за лице – пулверизатор с минерална вода – минералните соли премахват мазния блясък, освежават, тонизират и овлажняват кожата;
• Редовно правете домашни очистващи маски за кожата на лицето;
• Маска с овесени ядки – 1 супена лъжица овесени ядки залейте с вряла вода до получаването на каша. Нанесете на лицето за 5-8 минути, след това измийте с топла вода.

2. Проблем – суха лющеща се кожа

Горещината и слънцето изсушават кожата. Това се отразява неблагоприятно на външния ѝ вид и способства за усещането за опънатост на кожата.

Начини за решение

• Използвайте овлажняващи кремове и серуми – кожата на лицето се нуждае от овлажняване винаги и особено през лятото;
• Мийте я с минерална вода;
• Правете овлажняващи маски – най-ефективните са зеленчуковите, плодовите – с краставица, праскова и с ягоди.

3. Проблем – пъпки или акне

Вина за това има активно отделеният секрет от мастните жлези, а също и прахът, който изобилства в нагорещеният летен въздух.

Начини за решение

Своевременно почиствайте кожата – важно е тази процедура да се превърне в основна по грижа за кожата както сутрин, така и вечер. По-добре е да използвате почистващо мляко или гел с неутрално рН.

Съдържащите спирт средства, въпреки техният изразен антибактериален ефект, през лятото е по-добре да не се използват – те силно изсушават кожата и без това страдащата от недостиг на влажност кожа.

4. Проблем – пигментни петна

Под въздействието на слънчевите лъчи в кожата се образува меланин в големи количества – излишъкът се натрупва в кожата, предизвиквайки пигментни петна. Обикновено от пигментация страдат хората със светла кожа.

Но ако пигментни петна са се образували внезапно и в голямо количество, това е възможно да е признак на заболявания на вътрешните органи, нервната система, хормонални нарушения. Затова е необходимо да се преминат изследвания при дерматолог, гинеколог-ендокринолог и гастроентеролог.

Начин за решение

Ако появата на пигментни петна е свързана със заболявания, никакви козметични средства няма да помогнат – необходимо е лечението на първопричината.
В останалите случаи е необходимо редовно да се правят избелващи маски и да се използва избелващ крем.

5. Проблем - фотодерматит – слънчева алергия

Разпространено явление – появява се обикновено след контакт със слънцето под формата на мехури, зачервявания, сърбеж и лющене на кожата – обикновено на лицето и по-рядко по тялото.

Фотодерматитът обикновено се събужда, когато човек се излага на агресивното лятно слънце, най-предразположени към това алергично заболяване са хората с отслабен имунитет.

Начин за решение

При появата на алергия трябва да се реагира незабавно – да се отиде на сянка, да се вземе или кожата да се натрие с влажни хавлии, да се изпие колкото е възможно повече течности и да се посети дерматолог.