Дори и в кухнята на най-чистоплътните и грижовни домакини – в брашното, в зърнените храни, сушените плодове и другите провизии – е възможна появата на молци. В тази статия ще ви разкажем как да избегнете това.

Появата е изключително неприятна, особено ако вредителите са проникнали в брашна от ценни сортове пшеница или са засегнали големи провизии, които сте си правели сметка да съхранявате дълго време.

В тази статия ще ви разкажем защо това се случва и как да го избегнете.

Стъпка №1 – обръщайте внимание на цените, когато пазарувате храни, които смятате да съхранявате по-дълго

Хранителният молец, който всъщност е познат на повечето от нас като пеперуда, макар и да има крила лети малко и при това доста трудно.

Тоест „заразяването“ с него от съседи е доста трудно. Най-често молецът се появява при нас у дома заедно с купените от магазина хранителни продукти. И съответно идва от хамбарите и другите складове, в които не се добре съблюдават елементарни правила за съхранение.

Понякога продуктите с молци се продават заедно с останалите, но на занижена цена. Така, ако знаете,че някаква конкретна стока обикновено е на една цена, а сега се продава много по-евтино, не бързайте да се радвате и не я купувайте, тъй като е много вероятно в нея да има хранителни молци или както всички ги знаем – пеперуди.

Стъпка №2 – обработка

След покупка на зърнени храни и на брашно, а последното е желателно да прекарате през сито. В хранителните продукти не трябва да има никакви подозрителни бучки, като не говорим вече за ларви и цели пеперуди.

За да се застраховате можете да сложите продуктите във фризер или в камерата на хладилник на -18 градуса за 3 часа.

Ако установите признаци за наличие на молци, опитайте се да върнете стоката с касовата бележка в магазина, от който сте я закупили. Вероятността да ви върнат парите е доста голяма. Но ако това все пак е невъзможно, развалената стока е необходимо да се върне.

Стъпка №3 – пресипете

Всичко, в което може да се развие молец не трябва да се съхранява във фабричната опаковка и още повече в найлонов пакет. След като огледате брашното и зърнените храни ги пресипете във ваши съдове.

Най-добрият вариант е да са стъклени с плътно затварящ се капак. Молецът се чувства в по-благоприятна среда, затова пакетът или непрозрачният съд създават по-подходящи условия за него.

Ако имате ленени торбички използвайте ги тях за брашното. Но е желателно те първо да се изперат, а след това да се накиснат в силен солен разтвор. След пълното им изсъхване в тях може да се пресипе брашното. Още един способ – сипете в цедка за чай каменна сол и я сложете в брашното.

Молците не обичат силни аромати, затова сложете в буркана или в торбичката изсушена портокалова кора или дафинов лист. Но те бързо губят аромата си, затова е добре да ги сменяте най-малко веднъж месечно.

Стъпка 4 – правилно съхранение

Ако смятате да снабдите с хранителни провизии за дълго време, то наложително да почистите много добре шкафа, в който ще ги съхранявате. Измийте с миещ препарат. След това внимателно го подсушете и проветрете. След това минете с четка, напоена с оцет ъглите и пукнатините по шкафа.