Защо при студено време толкова искаме да си похапнем люто с подправки?
И толкова ли е хубаво да обичаме пикантното?
Учените смятат, че пикантните ястия удължават живота.
Разбира се, не всичко е толкова прекрасно, лютото има и тъмната си страна, но се смята, че плюсовете винаги са по-важни от минусите, нима не е истина?
Защо пикантното е полезно?
1. Удължава живота
Ако обожавате подправки, в ресторанта винаги избирате най-пикантното ястие, а у дома без люта чушка не можете да приготвите, дори десерт, то правите всичко правилно.
Изследване, проведено сред повече от 500 000 китайци, показва, че тези, които ядат пикантна храна 6 пъти дневно, са с 14% по-нисък от преждевременна смърт.
А тези, които си похапват такива ястия по 2 пъти седмично, с 10%, в сравнение с тези, които не обичат люто.
2. Помага за отслабване
Вече е доказано, че пикантната чушка намалява апетита и ускорява метаболизма.
Изследване на учени от университет в щата Индиана и направили заключение, че хората се чувстват по-сити след люто.
Предходни експерименти показват, че когато ядем повече пикантно по време на хранене, то е за сметка на мазното.
Пикантните подправки също влияят на метаболизма, убеден е д-р Грегъри Торкелсон, доцент от катедрата по психиатрия и гастроентерология от университета Питсбърг.
Именно това е причината да ни става горещо, след като похапнем люто.
Някои данни сочат, че капсаицинът – вещество, което предизвиква парене в устата, кара организма да отделя повече калории.
Друга причина за този феномен може да бъде фактът, че заради парене в устата ядем по-бавно. Ако ядете по-бавно, то насищането идва по-бързо.
3. Облекчават болките
Капсаицинът стимулира синтеза на собствени опиоиди – ендорфини.
Истината е, че този ефект се наблюдава по-скоро при локално външно приложение, отколкото при употреба на пикантна храна.
4. Противовъзпалително действие
Изследванията потвърждават, че капсаицинът може да лекува автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.
В страните с пикантна кухня хората не са толкова предразположени към тези заболявания.
5. Антибактериален ефект
Капсаицинът имат антибактериален ефект, и е възможно да има и противогъбичен, но в по-малка степен.
Именно затова и в миналото лютата чушка често се е използвала и като консервант.
Защо пикантното е вредно?
Предизвиква изгаряния
Ако чушката е твърде люта, е възможно да изгори папилите на езика, които отговарят за различните вкусове.
За щастие, този ефект е временен.
Дори ако изядете от най-парещият вид люти чушки, и увредите папилите, те доста бързо ще се възстановят.
Ако така се е случило така, че сте изяли твърде много люта чушка, изпийте една чаша мляко, това е най-ефективният начин да потушите пожара в устата.
Важно е това да бъде обикновено мляко, а не обезмаслено, защото каспаицинът се свързва именно с молекулите на мазнините.
Разрежда кръвта
Повечето хора, които като цяло са здрави, пикантната храна няма да навреди, но ако приемате антикоагуланти, то капсаицинът може още да усили този ефект.
Изгаря хемороидалните възли
Едно от най-неприятните свойства на капсаицина е, че не се разпада в храносмилателната система и може да предизвика изгаряния.
Вътре най-вероятно няма да се случи нищо страшно, но на изхода все пак е възможно.
Особено неприятни са усещанията след похапване на люти чушки, ако имате хемороиди, ето защо лютото не ппедпочитане при такъв здравословен проблем.