Мъжете трябва да обръщат постоянно внимание на здравето си, тъй като са поели множество отговорности – да развиват бизнес, да са глава на семейство и т.н. Естествено, добре и комфортно може да се чувства един мъж само когато е напълно здрав.

Много заболявания обаче се развиват доста продължително време и невинаги са очевидни за околните. Лекуването на болест в по-късен стадий е по-продължително, по-болезнено и невинаги е с предсказуеми резултати.

Затова мъжете трябва да оставят своето погрешно убеждение, че щом нищо не ги боли, това означава, че тогава няма смисъл да ходят на прегледи и изследвания, и периодично да обръщат внимание на себе си и на своя организъм.

Редица изследвания мъжете трябва да си правят с профилактична цел, дори и по-младите.

Кои са изследванията, които мъжете да си правят редовно

На тестисите

Рак на тестисите вече се среща при доста по-млади мъже и се смята за едно от най-разпространените онкологични заболявания при представители на силния пол до 35 години.

При този тип изследвания може да се открие тумор в ранните срокове на неговото развитие. Това изследване може да се назначава на мъже на възраст от 15 до 40 години.

У нас обаче няма практика да се назначава такова изследване, тъй като касата не покрива профилактичен преглед при уролог, който може да назначи ултразвук на тестисите при евентуално съмнение.

И съответно този преглед е по желание на мъжа или ако е с допълнително здравно осигуряване, пакетът може да го покрива.

Белите дробове под контрол

Пушачите сред мъжете са повече, отколкото жените, и затова рискът от рак на белите дробове при тях значително нараства.

Затова за всички, които пушат, е препоръчително редовно да си правят изследване за състоянието на белите дробове.

За заклетите пушачи може да се назначава компютърна томография веднъж годишно, тъй като този вариант на изследване е най-информативен.

Също подобни изследвания не се покриват от НЗОК в рамките на здравното осигуряване и трябва или да се плати за тях в пълен размер, или да са част от допълнително здравно осигуряване, т.нар. здравна застраховка.

Лекарите препоръчват да изчисляваме своя стаж в тютюнопушенето с цел определяне на индивидуалния риск за здравето. Количеството цигари, изпушени за деня, трябва да се умножат по общия стаж тютюнопушене в години и това произведение да се раздели на 20.

Толкова цигари има всъщност в една кутия. Ако полученото число е над 10, трябва да си обърнем повече внимание и да отделим допълнителни средства за прегледи и изследвания на белите дробове.

Защита на дебелото черво

Едно от най-разпространените онкологични заболявания днес е рак на дебелото черво. Основният проблем е, че се развива незабележимо, а убива бързо.

Мъжете са доста уязвими по отношение на този тип рак, тъй като ядат вредна храна повече, отколкото жените, прекарват и много време в седнало положение, имат и вредни навици.

Обикновено ракът на дебелото черво се развива след 45 години, а видимите симптоми се проявяват 10-15 години след началото на развитието му.

Затова профилактиката на тази патология се препоръчва да се започне след 45-50 години при мъжете.

В стандартната програма за изследвания влиза:

  • Изследвания на изпражненията за скрита кръв – това изследване трябва да се прави всяка година.
  • Изследване на онкомаркери – веднъж на 2 години, специално внимание на това изследване е необходимо да обърнат тези мъже, при които в семейството има случаи на подобно заболяване.
  • Колоноскопия – веднъж на 10 години.

При наследствен риск изследванията могат да се правят по на често, а профилактичният контрол следва да започне и в по-ранна възраст.

Контролиране на кръвното

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените заболявания както при мъже, така и при жени. Но мъжете обикновено не забелязват високите стойности на кръвното, докато не се стигне до там, че хипертонията да ги извади от строя.

Колкото по-рано хипертонията бъде взета под контрол, толкова по-добре ще се чувства мъжа.

Високото кръвно не може да се игнорира, тъй като може да доведе до инфаркти, инсулти, тромбози и т.н.

Затова в своя график измерването на кръвното трябва да включат и младите мъже и да го правят веднъж седмично най-малко. Със съвременните електронни апарати вече това съвсем не е трудно.