Силното главоболие може да е свързано с хипервъзбудимост на зрителната кора на мозъка.

Резултатите от изследване, проведено от учени от Бирмингамския и Ланкастърския университет – Великобритания, бяха публикувани наскоро.

Реакцията при вида на ивици определя пристъпите на мигрена

Точните причини за мигрена досега не са известни. Учените предполагат, че пристъпите могат да се предизвикват от множество фактори, сред които хормонални нарушения, стрес, гладуване.

Пристъпите на мигрена се съпровождат с повишена чувствителност към светлина. Освен това, много от хората с мигрена страдат от аномални зрителни усещания – халюцинации, дискомфорт, фоточувствителност, и когато нямат пристъпи.

Авторите на изследването предполагат, че между мигрената и аномалиите в зрителната кора на мозъка на главния мозък – структура, отговаряща за зрението, може да съществува връзка.

За да се потвърди или опровергае тази хипотеза, учените провеждат експеримент с участието на 60 доброволци, половината от които страдали от мигрена.

Първо, на участниците показват различни изображения с повтарящи се линии. Известно е, че в ежедневието си много хора са склонни да изпитват дискомфорт при вида на обекти с линии или с ивици, например, дрехи на ивици и дори ескалаторите на метрото или в мола.

Линиите се свързват с напрежение в очите и главоболие, дори при здрави хора

Еднаквите повтарящи се линии могат да предизвикат напрежение в очите, главоболие, а също и различни зрителни илюзии.

Участниците в експеримента трябвало да оценят колко дискомфортно за тях изглеждат изображенията с линии и с ивици и възникват ли у тях зрителни илюзии в тази ситуация.

В хода на втория етап от експеримента, докато те разглеждали изображения с линии, и им правят електроенцефалограма, за да наблюдават как се променя електрическата активност на мозъка при вида на тези картинки.

Оказва се, че при страдащите от мигрена зрителната кора на мозъка реагира значително по-активно при вида на ивици и линии, отколкото при здрави хора.

Получените резултати показват, че при страдащите от мигрена съществуват специфични аномалии в това как зрителната кора обработва информацията, постъпваща от външния свят. Но подозренията са, че това е само част от общата картина.

В бъдеще се планира да се провери променя ли се реакцията на зрителната кора към линиите и ивиците непосредствено преди пристъпа и какви още са физиологичните изменения през този период.