Заболявания на венците заемат специфично място в практическата дейност на зъболекарите. Многобройни научни изследвания доказват тяхната роля във възникването на заболяванията на вътрешните органи и усложненията.

Зъболекарите отбелязват, че в повечето случаи лечението на възпалителни заболявания на венците е затруднено, въпреки комплексният подход и всички взети мерки.

Начините и методи на изследване постоянно се усъвършенстват, и една от новите съвременни технологии с повече перспективи е плазмолифтинг – инжекции със собствена плазма.

Инжекциите помагат

Под плазмолифтинг се разбират инжекции плазма с голямо съдържание на еритроцити в тъканите на венците. Плазмата се отделя от собствената тъкан на пациента, богата е на белтъчини, ензими и хормони, което способства за регенерация не само на мека, но дори и на костна тъкан.

Инжекциите с плазма отключват естествените процеси на регенерация – обновяване на клетки, синтез на колаген.

Наблюдават се и други полезни свойства и действия – инжекциите способстват за париране на възпалението, подхранват мека и костна тъкан с кислород, а също и спомагат за повишаване на местния имунитет.

Всички ефекти, които осигуряват инжекциите с плазма, и ще определят показанията. Практиката показва, че след няколко процедури се наблюдава съществено намаляване на кървенето на венците, подобрява се и техния цвят.

Това е първият класически признак на възпаление на венците. След курса инжекции при много пациенти се наблюдава подвижност на зъбите, която също е и симптом на сериозни заболявания.

Как протича процедурата?

При наличие на необходимо оборудване зъболекарят взема около 10 мл от кръвта на пациента. В центрофугата се отделя плазма, наситена с тромбоцити – елементи на кръвта.

Тогава зъболекарят въвежда плазмата, богата на тромбоцити, в тъканта на венеца или в мястото на поставяне на импланти, а за стимулация на растежа на костна тъкан – в алвеолата на извадения зъб и др.

Зъболекарите отбелязват, че ефектът от въвеждане на плазма може да се отбележи буквално веднага – подобрява се кръвообращението и обмяната на веществата в тъканите.

Зъболекари за процедурата

За разлика от много други процедури, които са свързани с инжекции, например, с хиалуронова киселина, ботокс, инжектирането на собствена плазма е безопасно. Използва се собствена кръв, следователно съвместимостта е 100%.

Тази процедура не предизвиква алергии, отхвърляне, не може да стане източник на инфекции, а точно обратното потиска я и предотвратява разпространението. Още едно предимство е фактът, че плазмолифтингът отлично се съчетава с други медикаментозни методи на лечение.

Инжекциите със собствена плазма позволяват да се постигнат следните ефекти:

  • Намаляване проявлението на неприятни усещания, сред които болка, парене, сърбеж във венците;
  • Стимулират се процесите на регенерация на тъканите, което е особено важно след хирургична интервенция, или пък пациентът известно време е страдал от хронична травма;
  • Отстраняване кървенето на венците, укрепване на кръвоносните съдове;
  • Увеличаване на шансовете за скорошно срастване на имплантите, като се понижава риска от отхвърляне, дори при съпътстващи заболявания;
  • Целенасочени инжекции на собствена плазма помагат за възстановяване на анатомията на венците. Подобен ефект може да се постигне при инжекции с хиалуронова киселина;
  • Постига се ограничаване на времето за заздравяване на алвеолата след усложнено или атипично вадене на зъб;
  • Подхранване на тъканите на венците, стимулация на кръвообращението и възстановяване на костната тъкан;
  • Намаляване подвижността на зъба, ако е свързана със заболявания на пародонта;

Но трябва да е ясно, че за лечение на някои заболявания на венците не е достатъчна една процедура.