Много заболявания на вътрешните органи могат да се проявят и в устната кухина.

И в някои случаи именно специфичните симптоми на изменения на лигавицата могат да бъдат ранно проявление на болестта и тревожен сигнал, на който е необходимо да се обърне внимание.

Диабетът също се проявява в устната кухина.

Според резултатите от неотдавнашни изследвания тежкото и упорито възпаление на венците може да се смята за първи симптом на диабет.

Симптоми на диабет в устната кухина – какво е вече известно?

В хода на многобройни изследвания и наблюдения се установяват симптоми на диабет, проявяващи се в устната кухина. Именно зъболекарят е лекарят, който за първи път обръща внимание на тези изменения.

Следните симптоми насочват вниманието на зъболекарите:

  • Оток на лигавицата на устната кухина, ясно проследяване на отпечатъците от зъбите по лигавицата на бузите;
  • Упорити стоматити с гъбичен произход, които трудно се поддават на лечение и изглеждат просто безкрайни;
  • Повтарящи се симптоми на херпесни увреждания на кожата и на лигавицата. Ако говорим за стоматит, то е характерна средна и тежка степен на протичане;
  • Упорито възпаление на венците – гингивит, когато в процеса са въвлечени само меки тъкани, костната тъкан не е увредена, липсват симптоми на загуба;
  • Сухота в устната кухина и всички произтичащи последствия;

Разбира се, всички изброени симптоми не могат да се определят като специфични, те могат да бъдат характерни за редица други заболявания, а не само за диабет.

Но това са тези симптоми, които са притеснителни и изискват допълнителни изследвания и определяне причината за тяхната поява.

Преглед на зъболекари и анализ на данни

Учени от Амстердамския университет оценяват състоянието на устната кухина и здравето на зъбите при повече от 400 пациенти:

  • При 120 от тях се установили симптоми на леко и умерено възпаление на венците, което не засяга костната тъкан, тоест това бил гингивит;
  • При 80 от изследваните се наблюдавали симптоми на тежко протичащ пародонтит;
  • Приблизително при 200 от доброволците липсвали симптоми на пародонтит и други заболявания на устната кухина;

Изследователите отбелязали, че пациентите със симптоми на пародонтит по-често били с наднормено тегло, индексът на телесната маса средно съставлявал 27. Известно е, че това е един от рисковите фактори за развитие на диабет.

Гингивит и пародонтит

В клиничната практика на зъболекарите е прието да се разграничават няколко вида възпаление на венците.

Може да се каже, че са усложнения едно на друго, но не е изключено тяхното формиране както на отделните патологии, тоест пародонтит може да съществува отделно от гингивит и по никакъв начин да не е свързан.

Разликата между тези патологии се състои в мащаба на увреждането и общото влияние на организма на пациентите.

Гингивит е възпаление на венци, при което страдат само меките тъкани, костната тъкан не се въвлича в процеса, макар и да могат да се проследят някои изменения, но те не са слабо изразени.

Ако се говори за пародонтит, то сериозно може да се каже, че това е възпаление, засягащо не само меките, но и костната тъкан – в нея се наблюдават дистрофични процеси, те убиват.

До голяма степен и с това могат да се обяснят и появяващите си симптоми – отдръпване на венци, формиране на патологични зъбовенечни джобове и възпаление впоследствие, оголване на шийките на зъбите.