Плексит или плексити представляват група заболявания, в основата на които стои увреждането на нервния сплит, формиран от гръбначномозъчни нерви, като най-често срещаните зони на заболяване са ръката, гърба, врата и плешката

Групата заболявания, които терминът „плексит” обединява, са:

  • Синдром на Парсонаж-Търнър;
  • Невралгична амиотрофия;
  • Остра брахиална невропатия;
  • Остър брахиален плексит;
  • Идиопатична брахиална плексопатия;
  • Идиопатичен брахиален неврит;
  • Паралитичен брахиален неврит;
  • Брахиален радикулит.

Плекситът се проявява с плексалгия и нарушаване на функциите на влизащите в засегнатия сплит нервни стволове. Характерни симптоми са парези, мускулна хипотония и атрофия, липса на сухожилни рефлекси.

Диагнозата плексит може да се постави по характерната неврологична симптоматика с отчитане на данните на анамнезата, резултати от електромио- и електроневрография, ултразвукови изследвания.

Методите на лечение се определят от причината. Основно това са консервативни методи, като например масаж, а операция е необходима при травматичен и компресионен плексит.

Плексит - причини и лечение 

Причини за възникване на плексит

Основен фактор, провокиращ плексит е травма. Това може да бъде силен удар в областта на сплита – нараняване на ръката в областта на раменете, травми в кръста и шията.

Възможно е увреждането на нервния сплит да се предизвика от огнестрелна, порезна рана, а също и от разтежение на нервни стволове на сплита при изкълчване на рамо или бедро.

Посттравматичните плексити се срещат в практиката на акушер-гинеколози и неонатолози като следствие на родилна травма.

Водещи механизми за развитие на тази група заболявания са увреждане на разклоненията на нервния сплит с частично или пълно разкъсване на техните влакна. Възможно е притискане на нервните стволове на сплита с хематом или отоци.

Най-често се среща посттравматичен плексит на раменния сплит.

Сред другите причини, които обуславят развитието на групата заболявания са тумори или увеличени в резултат на лимфаденит лимфни възли, аномалии в развитието на гръбнака.

В отделни случаи провокиращи фактори на кръстни и опашни плексити са възпалителни процеси – аднексит, салпингит, цистит, простатит.

Симптоми

Обикновено се развива едностранно, като при протичането му се разграничават няколко стадия. В невралгичния стадий, плексалгията е водещ симптом. Представлява болезнено усещане, възникващо в нервния сплит и се разпространява по неговите нервни стволове.

Плексалгията често е със спонтанен характер, усилва се при притискане в областта на нервния сплит, през нощта и по време на движения. Възможни са леки сензорни нарушения.

Появата на признаци на нарушаване на функциите на нервите от нервния сплит е признак на преминаване на плексита към паралитичен стадий.

Развиват се парези или парализи, хипотония и хипотрофия на мускулите, чиято чувствителност се осигурява от тези нерви. Наблюдава се нарушаване на рефлексите на техните сухожилия.

Плекситите могат да бъдат пълни или частични. В последния случаи симптомите при паралитичен стадий се проявяват по-ограничено – само в областите, които се инервират.

Впоследствие плекситът преминава във възстановителен стадий, който може да продължи до година.

Степента на възстановяване на загубените нервни функции варира. При непълно възстановяване може да доведе до необратими слаби парези, мускулни атрофии, контрактури /невъзможност за пълно разтягане/на ставите.

Какво лечение е нужно

В случай ако заболяването е с посттравматичен характер лечението се осъществява съвместно от ортопеди и невролози. За тази цел е възможно обездвижване на крайниците с превръзка.

При инфекциозна генеза се назначават противовъзпалителни – диклофенак, ибупрофен. Ако причината е токсично въздействие, то се извършват дезинтоксикационни мероприятия.

Плексити, без значение от причината, са показание за назначаване на лечение за подобряване на метаболизма на нервната тъкан с витамин В1, В6 и В12. Провежда се и терапия, насочена към подобряване на метаболитните процеси в мускулната тъкан и в мионевралните синапси.

Хирургично лечение налагат посттравматичните плексити, които не се поддават на консервативно лечение, както и такива, които се обуславят от притискане на нервния сплит.

Прогнози и профилактика при плексити

При липса на лечение прогнозите не са много благоприятни, тъй като остатъчните явления често водят до парези, контрактури, стига се и до инвалидност на болния.

В останалите случаи прогнозата зависи от причината за развитието, възрастта, наличие на съпътстващи заболявания и дали е започнало своевременно лечението.

За предотвратяване на травматичен плексит помагат мероприятия, насочени към профилактика на травматизъм при възрастни и деца, и особено при спортисти.

Водеща роля в профилактиката на плексити при новородени е правилното проследяване на бременността и адекватен метод на родоразрешение.

За предотвратяване на инфекциозни плексити може да помогне своевременното лечение на инфекциите.