Бременност – това е състояние, свързано със съществени промени в женския организъм. През този период се понижава имунната защита и това е рисков фактор за развитие на инфекции.

Известно е, че някои от тях са реална заплаха за протичане на бременността, а възможните последствия зависят от срока на гестацията, вид инфекция и някои други фактори.

Например, вагинозата се разглежда като една от причините за преждевременно раждане.

Как бъдещите майки да се защитят от инфекции

Вагинални инфекции

Бременните са предразположени към определени инфекции, значително се повишават рисковете от усложнения, опасни са и някои методи на лечение.

При поява на първи симптоми на вагинална инфекция е необходимо да се направи консултация с акушер-гинеколога, който наблюдава бременността.

Статистиката показва, че най-разпространени инфекции, съпровождащи бременността, са кандидоза и вагиноза.

Кандидоза

Гъбичната инфекция, която се предизвиква от гъбичката Candida и която при норма обитава влагалището, устната кухина и червата.

Нарушения на имунната функция, хормонални промени – това са състояния, които способстват за активация на растежа на тези гъбички и винаги съпровождат бременността.

Кандидоза на влагалището – млечница,  се регистрира при 40% от бременните жени, по-често в късните срокове на бременността, до самото раждане.

За инфекцията са характерни:

 • Поява на сърбеж, парене в перинеума
 • Гъсти влагалищни секрети с характерна кисела миризма
 • Поява на болки и неприятни усещания по време на полов акт

Ако преди бременност лечението на кандидоза е лесно и не предизвиква затруднения, то при бъдещите майки положението е усложнено.

Всякакви препарати за лечение на млечница, използвани местно или общи, трябва да се назначават от лекар, след преглед и оценка на индивидуалните особености.

Зад симптомите на кандидоза е възможно да се крият и други патологии, например, бактериална вагиноза, хламидиоза, които изискват друго лечение.

Диагноза може да постави и да назначи лечение само лекар.

Бактериална вагиноза

Вагиноза е инфекция, която доста често се открива при жени в детеродна възраст и често се проявява именно при бременност.

Сред симптомите на вагиноза са:

 • Отново като при млечница – парене, сърбеж в перинеума
 • Миризма на риба на влагалищните течения
 • Поява на сиво вагинално течение

Бактериалната вагиноза може да стане причина за преждевременно раждане и раждане на дете с ниско тегло.

Маточни инфекции при бременност

Дори човек без медицинско образование може да предположи, че маточните инфекции са изключително опасни при бременност.

Наличието на такива инфекции се отразява неблагоприятно на функцията на плацентата, вреди на плода. А това са фактори, които могат да предизвикат преждевременно раждане и усложнения.

Раждането с маточни инфекции крие сериозни рискове, тъй като нараства вероятността от усложнения, застрашаващи живота.

Една от най-разпространените причини за маточни инфекции е липсата или допуснати грешки при лечение на влагалищни. Повишен е рискът от инфекции в навечерието на раждането.

Методите на лечение се определят строго индивидуално и често се състоят в назначаване на курс антибиотици. Ако пък състоянието на жената и на плода го позволяват, се взема решение за секцио.

Какви са рисковете от инфекции при бременност

Освен инфекции, свързани с репродуктивните органи, бъдещите е възможно да развият други: респираторни, чревни. Всички те крият рискове. Инфекцията влияе на плода по няколко начина:

 • Вреда за здравето на майката – поставя износването на бременността под заплаха, тъй като се изисква прием на лекарствени препарати, които са несъвместими с гестацията.
 • Влияние върху плода – това е една от причините за формиране на пороци и аномалии в развитието, особено в ранните срокове на бременността.

Преждевременно раждане или спонтанен аборт

Някои инфекции увеличават значително риска от преждевременно раждане и спонтанен аборт, сред тях са:

 • Вагиноза – причина за цяла съвкупност от неблагоприятни последствия.
 • Венерически болести – възможно е да инфектират плода и да предизвикат сериозни пороци и аномалии в развитието, вродени заболявания, понякога несъвместими с живота.
 • Стрептококова инфекция – причина за тежки усложнения при новородените, до летален изход, но за щастие, са редки.

Прогноза

Въпреки всички потенциални рискове и страхове, повечето прекарани инфекции по време на бременност, не предизвикват усложнения. Когато своевременно се направи консултация с наблюдаващия бременността акушер гинеколог рискът се свежда до нула.