За изминалото денонощие изследваните са над 1300, като положителните са общо 22, повече, отколкото вчера. Това основно се дължи на Сливен, където са 9 новите заразени, Ямбол – 4, от София потвърдените са 6, в областите Видин, Пазарджик и Перник са по един.

Новите заболели от София са леки, тъй като за тях е преценено, че могат да се лекуват и в домашни условия.

Общият брой на потвърдените лабораторно за COVID-19 от началото на епидемията достигат 2560.

Разпределението по пол за изминалото денонощие на заразените е следното, обявиха от щаба – 13 жени и 9 мъже, нежният пол преобладава при заболелите. Сред тях попадат и 2 малки деца, на под 2-годишна възраст.

Отделение в сливенска болница отчита бум на COVID-19

Своеобразен бум на заразен медицински персонал през изминалото денонощие, общо 9 – 2 лекари, 5 медицински сестри и 2 санитари, като 8 са от Сливен. Една заразена медицинска сестра е потвърдена с COVID-19 от лечебно заведение в столицата.

Възникването на локално епидемично огнище в отделение на болница в Сливен потвърждава изводите за разпространението на COVID-19 у нас, което се отнася и за другите държави.

7 от медицинските лица работят в едно и също отделение в болница в Сливен, която не приема болни с коронавирус.

Допускането на възникването на такива случаи е, заради неспазването на хигиенни и противоепидемични мерки или непълно изпълнение на протокола за дезинфекция и предпазването от коронавирус.

Още едно доказателство на огнищния характер на разпространение на коронавирусната инфекция, както и това кои са таргетните групи.

Физическата дистанция, предпазни средства и дезинфекция са основните мерки за предпазване от заразяване и към момента няма разработени по-добри.

По разпореждане на директора на РЗИ Сливен след предложение на главния държавен здравен инспектор, в Сливен е затворено въпросното отделение за дезинфекция, ще се проучи разширен кръг от контактни лица, ще се търси източника на коронавирусна инфекция.

Двама са случаите на летален изход за изминалото денонощие – 1 мъж, настанен в УМБАЛ Св. Анна в София, който е лекар от Видин, но с придружаващи заболявания. Вторият е жена на 67 години, преместена от Пазарджик в Пловдив, общият брой се увеличава до 146.

Излекуваните 4 пъти повече от новите заразени у нас

Добрата новина е, че излекуваните са 83 или почти 4 пъти повече от заразените и вече надхвърлят 1200. Най-много са в област София, Благоевград, Перник, Сливен и в Пловдив.

Положителна тенденция е намаляване на настанените в болница с коронавирусна инфекция – 132, като само от 9 от тях са на интензивна терапия.

От УМБАЛСМ Пирогов вчера съобщиха, че изписват всички с коронавирус и лечебното заведение се завръща към нормален режим на работа.

Над 115 000 случая по света за последните 24 часа, това показва, че епидемията не стихва по света, тъй като броят на заболелите продължават да се увеличава. В САЩ и Бразилия са най-много заразените както общ брой, така и на дневна база. 

22 000 са новите в САЩ – на второ място по този показател и 27 000 са в Бразилия, Русия – 8800, страната поддържа плато вече от доста дълго време, както Великобритания с 1600 нови.

Беларус и Швеция с най-много заразени след Великобритания в Европа – 800 и 785 съответно.

На Балканите също леко нарастване на заболеваемостта, в Турция падат заболелите – под 800 са последните 24 часа, Македония – 76, Гърция – 19, Косово – 11.

За изминалото денонощие вече няма държава на Балканите с под 10 нови заразени на полуострова.

Разхлабването на мерките може би е причина за лекото покачване на заболелите. Здравните власти трябва да са подготвени вече за скок на заболелите и ползите от разхлабването са повече, отколкото евентуално ново затягане, заради засега незначителното нарастване на новите заразени.

От щаба благодарят на българските граждани, затова че са повярвали на налаганите мерки и са се постарали да ги спазват, доколкото е възможно.