Красивите и здрави зъби винаги оставят приятно впечатление за техния притежател, но грижата за тях изисква много време и усилия.

В съвременното общество, най-големия дефицит – това е свободното време и много малко са тези, които са готови да го загубят за извършване на целия комплекс от процедури по грижа за здравето на устната кухина.

Ежедневно много пъти се храним, а в промеждутъците между основните хранения, хапваме нещо леко, пием чай или кафе със сладки бисквити и бонбони, без да се замисляме какво се образува в устата ни.

Повечето от българите отлагат посещението при зъболекар до момента, когато зъбоболът стане непоносим и надмине страхът от лечението.

Всичко, което ядем и пием на практика води до образуването на зъбна плака и впоследствие зъбен камък, а нежеланието за посещение на стоматолог, да се губи време и да се харчат пари за лечение, до търсене на методи за лечение в домашни условия.

Една от най-актуалните теми – това е отстраняването на отлаганията по зъбите с методите на народната медицина.

От какво се състоят отлаганията по зъбите?

Зъбната плака е тънък мек слой, състоящ се от молекули храна и бактерии, размножаващи се на повърхността на зъбите. И ежедневно се образува след хранене и по никакъв начин не влияе не тяхното състояние.

Но ако не почистваме своевременно зъбите, то този налеп постепенно се уплътнява, става забележим визуално и може да се превърне в зъбен камък.

Народните методи отлично се справят с премахването на зъбната плака, а над проблема, как да се отстрани зъбният камък е необходимо да се замислим доста по-сериозно.

Зъбният камък, за разлика от плаката, е твърдо минерално отлагане, образуващо се около корените на зъбите, в пространствата между тях или на вътрешната повърхност на зъбите.

Отлаганията на зъбния камък са здраво свързани с повърхността на зъба и тяхното отстраняване изисква доста по-големи усилия.

И все как да отстраним зъбният камък в домашни условия?

Най-важният съвет на стоматолозите, при решаването на въпроса, как сами да отстраним зъбният камък, това е да не използваме ръчни инструменти от всякакъв вид.

Дори ако имате професионални зъболекарски инструменти, тази процедури е по възможностите само на специалист, а при несъблюдаване на правилата за безопасност, много сериозно може да се навредите.

1. Най-популярната рецепта е с използването на черна ряпа. За приготвяне на средството е необходимо да настържете на ренде една малка глава черна ряпа и да я смесите с прясно изцеден лимонов сок.

Сместа е необходимо да се сдъвче много добре, процедурата е най-добре да се извърши у дома след работа, например преди лягане, след като сдъвче ряпата е необходимо да се изплюе.

Този метод не гарантира незабавно отстраняване на зъбния камък, но сокът от ряпата омекотява минералните отлагания по зъбите, а лимоновият сок усилва неговото действие.

2. Ако зъбният камък едва се е появил и още не е успял да се втвърди, е полезно следното средство – 30 грама сушен полски хвощ се залива с чаша кипяща вода и да се оставя да ври 15 минути. От отварата се приемат по 3 чаши сутрин и вечер.

3. Медена отвара – 1 супена лъжица мед се смесва в чаша топла вода и устата се жабури преди лягане. Този метод не изисква особени усилия, но неговата ефективност не е много висока. За постигането на успех е необходимо процедурата да се прави няколко месеца.

4. Още един способ, как да се отървете от зъбния камък у дома – като използвате корите на орехите. 35 грама кори от зелени орехи се заливат с чаша вряла вода и се варят на слаб огън 20-25 минути. В готовата отвара се потапя четката за зъби и зъбите се почистват по 3 пъти дневно.

5. Смесете по половин супена лъжица кора от фасул и корен от репей, залейте с чаша вряла вода и оставете на огъня за 5 минути, след това оставете да престои за 24 часа. После приемайте по 1 супена лъжица 2-3 пъти дневно.