Огромно образувание с размер по-голямо от бебе отстраниха от утробата на жена в АГ отделение в Добрич и с тегло над 4,5 кг.

Жената не си е обръщала внимание дълго време, не е посещавала гинеколог, макар и преглед да ѝ се полага по здравна каса.

Профилактични прегледи спомагат за избягване нарастването на миомите

Образуванието е доброкачествено и става въпрос за миома, която се развива от тъканите на матката.

Невинаги се налага операция, тъй като доброкачествения тумор може да е с много малки размери. При такива случаи се препоръчва тактика на изчакване и не се назначава операция.

Жената е предполагала, че просто е напълняла и изобщо не е подозирала, че това може да е доброкачествено образувание.

След интервенцията коремът на жената бързо се връща към нормалните си размери и тъй като образуванието е доброкачествено, се очаква в рамките на няколко седмици, до около месец, да се възстанови напълно.

През последните няколко години хирурзите от Добрич натрупаха практика с отстраняването на подобни обемни образувания.

Миома с размер над 8 кг отстранена в Добрич преди години

Най-голямата миома, което бе отстранена е била с размери не колкото едно, а все едно 2 бебета – над 8 килограма.

Препоръката на лекарите, извършили операцията, е жените да не забравят да обръщат внимание на своето здраве и да не пропускат профилактичните прегледи, за които всеки месец се удържат здравни осигуровки.

В Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията от 2016 г. е посочено, че доброкачествените образувания на матката подлежат на диспансеризация.

И след операцията по отстраняването на миомата жената ще има възможност в рамките на медицинските дейности, които се покриват от бюджета на НЗОК, да бъде изследвана и преглеждана.

Съгласно Наредбата диспансеризацията е доброволна, с изключението на случаите, когато бъде постановено от съд задължително лечение съгласно Закона за здравето или принудително по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Това са случаите на психични заболявания, при които съответните лица стават опасни за околните и могат да извършат престъпление.

Във всички останали здравноосигурените лица могат да откажат да бъдат подложени на диспансерно наблюдение.

Ако го направят по предложение на съответен специалист, това означава, че губят редица права, които получават в рамките на програмата за диспансерно наблюдение, в голямата си част финансирана от бюджета на НЗОК.