Желанието на мъжа да бъде най-добрия баща на света и заедно с детето да правят пясъчни замъци на морето, когато малко порасне, не е достатъчно, необходима е още и медицинска база.

Зачеването на бебе е важна стъпка, за която трябва да се подготвят предварително и двамата родители. Лекар трябва да посети не само бъдещата майка, но и бащата.

Какво следва да направи мъжа, за да се подготви да стане татко

1.За защита на здравето на детето

Здравето на двамата родители влияе на развитието на детето, както и на теглото му при раждане и на това как ще се развие мозъка. Това показват изследванията, публикувани в списание Lancet през 2018 г.

Основата на здравето се залага още в първите няколко седмици след зачеването, тоест когато бъдещите родители е възможно и още да не знаят какво ги очаква.

В този момент вече не могат да се контролират някои фактори, затова трябва да се погрижим за тях предварително.

Изследователите смятат, че бъдещите бащи трябва да контролират както медицински фактори, например, проблеми с кръвното налягане, захарта, венерически заболявания, вирусни заболявания и диабет, така и фактори, свързани със здравословното състояние, например, хранителен режим, употреба на алкохол и тютюнопушене.

2.За предотвратяване на наследствени заболявания

На здравето на детето може да повлияе не само начинът на живот на бащата, но и наследствеността. За да се провери вероятността от по-сериозни заболявания, трябва да бъдат направени някои тестове.

Стандартните тестове дават възможност да се установят муковисцидоза, синдром на Мартин-Бел, заболявания на кръвта, сред които сърповидно-клетъчна анемия, спинална мускулна атрофия.

Разширени тестове дават възможност да се установят до 400 редки заболявания.

3.За повишаване на вероятността от зачеването

На вероятността от зачеване влияят различни фактори – качество на спермата, функционално състояние на простатата, генетични особености.

За да се провери качеството на спермата, е необходимо да се направи спермограма, за изследване на простатата трябва да се запише час при уролог, за установяване на генетични особености са необходими специални тестове.

С тях е доста по-сложно – специалистите смятат, че гените на бащата могат да повлияят, дори на развитието на плацентата и това до колко тя храни плода, но тестове, които могат да проследят тези гени засега няма.

4.За да успеем да посетим всички лекари

Техният списък е доста дълъг. Най-важното е да си запишем час при личния лекар, който обикновено е специалист по вътрешни болести и може да даде направление за уролог.

Обикновено обаче направления за подобни изследвания не се дават, затова най-вероятно ще трябва да си платим цената на прегледа при уролог в пълен размер.

Специалистът по вътрешни болести задава въпроси за хронични заболявания и помага за промени на начина на живот. Но за да успеем да минем през всички лекари, трябва прегледите и изследванията да се планират няколко месеца, преди да се заемем с правенето на бебе.

Урологът, след като провери състоянието на простатата, дава направление за кръвни изследвания за венерически болести. Назначава други тестове, ако установи подозрителни симптоми.

За да бъде бъдещият татко напълно сигурен в своето здраве, трябва да отдели време за преглед при гастроентеролог, кардиолог и психотерапевт.

Гастроентерологът може да помогне за коригиране на диетата и на хранителните навици, но трябва прегледът да се планира предварително, поне 6 месеца, преди мъжът да се заеме с правенето на бебе.

Кардиолог може да установи проблеми с кръвното или хронични болести на сърцето. Те могат да повлияят на фертилността и на общото здравословно състояние на родителите и на детето.

Какви изследвания трябва да се направят

Най-важното е да се направи кръвно изследване за полови инфекции, хепатит В и С, пълна кръвна картина и биохимичен анализ на кръв и урина, изследване на кръвна група и резус фактор.

Полови инфекции, хепатит В и С могат да бъдат предадени на детето, да предизвикат патология на плода или да възникват проблеми при протичането на бременността.

Преди зачеването е необходимо не само да се осъзнават рисковете, но и да се излекуват откритите болести, ако това е възможно.

Пълната кръвна картина и биохимичният анализ на кръвта и урината показват здравословното състояние и нивото на функциониране на отделни органи.