В някои случаи може да не се безпокоим, но понякога може да е необходима лекарска помощ.

Какво може да предизвика подуване на пръстите

Задържане на течности

Отоци едновременно на всички пръсти може да възникне, ако в организма се появи излишък от течности. Това се случва, например, спортистите, които много тренират и да се потят.

Едновременно с това те губят натрий, който едновременно задържа вода в кръвоносните съдове. В противен случай излиза от тях и се просмуква в тъканите, което води до оток.

Също течността се задържа заради хормонални изменения при жените по време на бременност.

Ако отоците на пръстите са свързани със спорт и тренировки, опитайте:

 • Свалете пръстена от пръстите преди тренировка;
 • По време на упражнения периодично правете кръгови движения, за да се подобри кръвообращението;
 • Размачквайте пръстите и свивайте юмруци в почивките между сериите;
 • Пийте достатъчно течности, съдържащи електролити, за да може водата да се задържа вътре в кръвоносните съдове. Подходяща е минералната вода.

За бременните жени с подути пръсти е необходимо да уведомят за това своя гинеколог. Обикновено този симптом не предвещава сериозни проблеми, но се случва подуването да е първи признак на опасно състояние – прееклампсия.

Травма

Ако силно ударим пръст, счупим, изкълчим или получим разтягане на сухожилие, възниква оток. Съпровожда се със зачервяване, болка, а понякога и кръвотечение.

При малка травма на пръстите може да се приложи студен компрес и да приеме обезболяващо без рецепта. Ако болката е силна, раната е голяма или пръстите са се подули неестествено, е необходимо да се обърнем към личния лекар. При изкълчване е необходимо да се изправи, а при фрактура – гипсиране и възстановяване.

Инфекция

Пръстите на ръцете също могат да се подуят. Дори чрез малка рана, порязване в пръста попадат бактерии, които предизвикват възпаление. То може да бъде повърхностно, а може да се разпространи към дълбоките тъкани на пръстите, между мускулите, във фасциите.

В такъв случай е необходим хирург, който ще реши достатъчно ли е промиването на гнойника и да се приеме антибиотик или е необходима операция.

Ревматоиден артрит

Възпаление на ставите най-често започва на ръцете. Смята се, че заболяването е свързано с автоимунните реакции, когато организмът атакува собствените си тъкани и образува антитела към тях.

Освен подуване на пръстите, за ревматоиден артрит са характерни и други симптоми:

 • Болки в ставите;
 • Скованост в ставите, особено след събуждане;
 • Повишение на температурата;
 • Зачервяване на ръцете;
 • Умора и загуба на апетит;
 • Издатини под кожата на пръстите – ревматоидни възли.

Пълното излекуване от ревматоиден артрит все още не е възможно, но за облекчаване на симптомите помагат:

 • Обезболяващи, които се отпускат без рецепта;
 • Имунодепресанти;
 • Хормонални лекарства;
 • Противоревматични средства.

Освен това е необходимо отслабване при наднормено тегло, преустановяване на тютюнопушенето, правилно хранене, намаляване на натоварването на ставите, като е необходима аеробика и лечебна физкултура.

В тежки случаи може да е необходима операция.

Подагра

Заради заболяването в организма се задържа пикочна киселина, която се отлага в бъбреците, а също формира кристали в ставите и ги уврежда. Затова те се подуват и болят силно. Обикновено първи се засяга големият пръст на крака, а след това и другите костни съчленения. Пръстите на ръцете също могат да се подуят, а също на тях се образуват тофуси.

Така се наричат безболезнените издатини от отлагания на пикочна киселина.

При първи симптоми е необходимо да се потърси лекарска помощ. Подаграта налага спазване на диета с ограничаване на храните, източници на белтъчини, а също е необходимо да се приемат обезболяващи без рецепта и хормонални средства.

Болест на Рейно

Това е заболяване, при което малките артерии на ръцете внезапно се свиват на студено и при стрес, при което към пръстите намалява значително притокът на кръв. Затова те изтръпват, болят, стават бледи и студени. Когато пристъпът премине и кръвообращението се възстанови, тогава пръстите се подуват.

За да се повтарят спазмите по-рядко, е необходимо да се пазят от студ, а също и да се избягва стрес и резките промени в температурите.

Ако тези мерки не са достатъчни, то тогава се назначават лекарства – препарати от групите на блокерите на калциевите канали или спазмолитици. В някои случаи се препоръчва операция на нервите или ботокс инжекции и местни анастетици.