Поликистозни яйчници е често срещано ендокринно нарушение сред жените в репродуктивна възраст. Състоянието се означава още и като синдром на поликистозните яйчници /СПКЯ/.

При засегнатите жени е възможно да се наблюдава уголемяване на яйчниците, които съдържат малки образувания, изпълнени с течност, наречени фоликули, които се откриват във всеки от яйчниците при преглед с ултразвук.

Редки или продължителни менструални периоди, прекалено окосмяване, акне, затлъстяване, като всички тези изяви е възможно да се дължат на сидрома на поликистозните яйчници.

Когато при подрастващите момичета се констатира понижена честота на настъпване на менструациите или пълната им липса трябва да се подозира синдрома.

Точната причина за появата на синдрома не е известна.

Своевременното откриване на ендокринното нарушение заедно с избавянето от излишните килограми ще способства за намаляване на риска от дългосрочни усложнения, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на синдрома обикновено се проявяват скоро, след менархето. В някои случаи СПКЯ се развива по-късно през репродуктивните години, например в резултат на съществено увеличаване на теглото.

Състоянието на засегнатите от синдрома жени обикновено се влошава с увеличаването на телесното тегло.

За да бъда поставена диагнозата лекарят трябва да установи две от следните клинични изяви:

Нередовна менструация – най-характерният признак. Например интервалите между отделните менструации са повече от 35 дни, по-малко от 8 менструални цикъла годишно, липса на менструация повече от 4 месеца или продължителни периоди, в които менструалното кървене е необичайно слабо или прекалено изобилно.

Повишени нива на андрогените – завишените количества на мъжки полови хормони могат да станат причина за физиологични изяви като излишно окосмяване на лицето и тялото /хирзутизъм/, възрастово акне или прекалено обилно юношеско акне и мъжки тип оплешивяване – андрогенна алопеция;

Поликистозни яйчници – яйчниковите фоликули, пълни с течност мехурчета, които обграждат женските полови клетки се уголемяват и се изпълват с прекалено много течност, най-често поради невъзможност да се спукат и да отделят, съдържащатата се в тях яйцеклетката, наричат се задържани фоликули.

Потърсете личния си гинеколог, ако се притеснявате от това, че менструациите ви не са редовни, ако не може да забременеете или забележите признак на излишък на андрогени като акне и мъжки тип окосмяване.

Какви са причините?

Лекарите не са наясно от какво се причинява СПКЯ, но се смята, че един или от следните фактори се явяват допринасящи за възникването му:

• Завишени нива на инсулин – този хормон се произвежда от панкреаса и осигурява използването на глюкоза или захар, представляваща първичен източник на енергия за човешкото тяло, от клетките.

При наличие на инсулинова резистентност, способността за ефективно използване на инсулина е отслабена и панкреасът трябва да отделя повече инсулин, за да е възможно глюкозата да се усвоява от клетките.

Повишените нива на инсулина могат да повлияят и на яйчниците, като предизвикат увеличаване на производството на андрогени и засягат способността им да овулират.

• Наследственост – учените проучват вероятността някои гени да обуславят възникване на СПКЯ.

А е установено, че ако майката и сестрата на жената, страдат от синдрома е много вероятно в определен момент и при нея да се развие.

Лечение на поликистозни яйчници

За да ограничите проявленията на СПКЯ можете да направите следното:

• Поддържайте теглото си в нормалните за ръста си граници – затлъстяването влошава инсулиновата резистентност;

• Помислете за промени в хранителния си режим – диетите, включващи храни с ниско съдържание на мазнини и такива с повече въглехидрати повишават нивата на инсулина.

В такъв случай е добре да преминете към ниско въглехидратна диета, но не ограничавайте рязко въглехидратите, а включете в менюто си повече сложни въглехидрати.